ZONOVERGOTEN INTREDE VAN DE SCHAPEN

27 apr 2025 - 17:59

Nieuws

Onder een deugddoend zonnetje heeft de blijde intrede van de schapen weer aanleiding gegeven voor een groots volksfeest. In de groene zone aan het Spui stond een feestmarkt opgesteld met tal van kraampjes. De blikvanger vormden de 30 schapen die begeleid werden naar hun zomerverblijf op de konijnenweide.

De intrede van de schapen gaf aanleiding tot een heuse stoet met vertrek aan Barvest, die werd geopend door de Lierse Keersters vergezeld van hun reuzin Carline. Ze werden gevolgd door de doedelzakspelers van de Clan Hay Pipe Band uit Ekeren en de reuzen Johan den Bakker en Wardje, die halfweg het parcours aansloten. De schapen werden voor het achtste jaar op rij afgevaardigd door de schapenhouderij van Chris Aerts uit Olmen en in Lier begeleid door herder Stijn Devroey en zijn border collies. Hun uiteindelijke bestemming was de konijnenweide achter het Spui tussen de dode arm van de Nete en de Nete zelf, waar ze binnen werden geleid door schepen Ilse Lambrechts. Een zomer lang kunnen ze hier naar hartenlust grazen, om de omgeving op een ecologisch verantwoorde manier te onderhouden.

Dit begrazingsproject verloopt onder auspiciën van de stad en van de Sociëteit van de Schaepshoofden. De schapen kunnen hier dagelijks bewonderd worden vanop de Netedijk. In en aan het Spui was allerhande animatie voorzien. De kinderen konden zich uitleven op het springkasteel, zich laten schminken of de lammetjes aaien in een knuffelhoek. Het champagnehuis Haton was speciaal uit het Franse Epernay naar Lier gekomen. Leden van het Wolcollectief demonstreerden hoe van schapenwol draad kan gemaakt worden. Verder waren tal van drank- en eetstanden voorzien waar pannenkoeken, diverse soorten schapenkaas en ijsroom, chocolade, marsepein, hotdogs en allerhande dranken konden bekomen worden. Bijzondere aandacht genoot de stand van de Orde van het Liers Vlaaike, waar de opbrengst van de verkoop bestemd was voor de afdeling oncologie van het H.-Hartziekenhuis.

Tekst DéBé

Foto Luc Peeters

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.