Zimmerwandeling in hartje Lier

05 mei 2019 - 17:47

Nieuws

Belangstellenden kunnen nu ook in Lier deelnemen aan de Zimmerwandeling. Het is een initiatief van het Zimmertorencomité. Tijdens de wandeling komen enkele plekken aanbod, waarmee Louis Zimmer een bijzondere band had.

De wandeling start aan het stadhuis op de Grote Markt. Aanvankelijk werd gedacht aan het VTI als startplaats, omdat hier de tandwielen, de frames en andere onderdelen van het uurwerkmechanisme dat door Louis Zimmer werd bedacht, werden vervaardigd. Dit geschiedde onder leiding van Frans Dirckx, een goede vriend van Zimmer en werkmeester in het VTI. Van het stadhuis gaat het volgens de flyer richting ‘Baron Caroly-museum’. De Caroly-kamer maakt vandaag deel uit van het nieuwe stadsmuseum. Toen de wonderklok in 1958 door toedoen van ambassadeur André Vrancken eindelijk van Amerika naar Lier terugkeerde, werd het beschadigde meesterwerk ondergebracht in het ‘Baron Caroly-museum’ om er de nodige herstellingen uit te voeren. In 1960 kreeg de wonderklok een plaats in het nieuwe Zimmerpaviljoen. Ook de V-klok die Zimmer maakte bij het einde van de wereldoorlog, werd hier tentoongesteld.

Een volgende halteplaats bevindt zich in de H.-Geeststraat 5, waar Zimmer 82 jaar woonde en zijn atelier had. Vlakbij bevinden zich café ’t Kruisken, één van de favoriete stamcafés van Zimmer, en de Sint-Gummarustoren. In 192O werd hij aangesteld als klokkenmaker van de toren. Louis Zimmer voegde 2 wijzerplaten toe aan het torenuurwerk en voorzag de 4 wijzerplaten van een minutenwijzer. Via Den Paardendrink, vele jaren het kleinste café van Lier waar Zimmer dagelijks zijn borrel dronk, eindigt de wandeling aan de Zimmertoren, het museum, het paviljoen en het Schippershuis, waarin sinds midden 2018 café ‘De Zimmer’ is ondergebracht. Een flyer geeft een overzicht van de wandeling in 4 talen. Meer informatie is beschikbaar via www.zimmertoren.be, info@zimmertoren.be of het Zimmertorencomité, Zimmerplein 18, tel. 03-8000 395.

Tekst: DéBé

Foto: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.