"zimmermuseum" over pronkstuk van Lier

10 jun 2018 - 15:10

Nieuws

In ‘De Zimmer’ stelde auteur Jos d’Haens, voorzitter van het Zimmertorencomité zijn boek “Zimmermuseum’ voor. Het tweehonderd pagina ’s tellende werk geeft niet enkel een gedetailleerd inzicht in de techniciteit van het werk van Louis Zimmer maar behandelt ook de socio-culturele activiteiten die vooral de laatste decennia door het museum worden ontplooid. Over het erfgoed van Louis Zimmer bestaat heel weinig literatuur. Het enige boek van de hand van Luk Ceulemans is ondertussen veertig jaar oud. Het Zimmermuseum heeft sindsdien heel wat wijzigingen ondergaan en de collecties werden aangevuld met moderne ontwikkelingen. Deze elektromechanische en elektronische nieuwigheden sluiten aan bij het zuiver mechanisch concept ten tijde van Louis Zimmer en zorgen op die manier voor een moderne invulling van de begrippen tijd en ruimte.

Speciaal voor de jeugd besteedt de auteur aandacht aan de nieuwe schoolrichting \”STEM\” (Science – Technology – Engineering – Mathematics), en via de rode draad van het \”perpetuum mobile\” geeft hij een overzicht van de twee eeuwen lange weg om , via soms tegenstrijdige filosofische stellingen te komen tot onze hedendaagse energiewetten.

Het feit dat Vlaams minister van Cultuur, Jeugd en Media Sven Gatz, het voorwoord heeft geschreven is een dankbare erkenning voor de waarde van het boek als cultureel naslagwerk voor het paradepaardje van de stad : de Zimmertoren.

Het boek werd gedrukt op de persen van Antilope De Bie Printing , is rijk geïllustreerd met kleur- en zwart-witfoto’s , kost 25 euro en is verkrijgbaar in het Zimmermuseum en in de betere boekhandel.

Tekst: LR

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.