YVES VAN HOL WINT RECEPTENWEDSTRIJD ‘LIERS VLAAIKE’

15 jan 2025 - 13:28

Nieuws

Omdat het ruim 10 jaar geleden is dat het Liers Vlaaike door de Europese Commissie werd erkend als ‘Beschermde Geografische Aanduiding’, organiseerde de Orde van het Liers Vlaaike een wedstrijd om recepten te vervaardigen met ingrediënten van de typische Lierse lekkernij. De jury ontving 6 inzendingen van 5 hobbykoks. In het stadhuis werden ze in de bloemetjes gezet.

De Orde van het Liers Vlaaike die werd opgericht in 1999, waakt sindsdien over de kwaliteit van het Liers Vlaaike. Onder impuls van voorzitter Johan Hendrickx werd in januari 2007 de erkenning als Vlaams streekproduct bekomen en volgde in december 2013 de Europese erkenning als regionaal streekproduct. Als herinnering aan deze laatste erkenning 10 jaar na datum, werd een culinaire wedstrijd georganiseerd met als uitgangspunt het verwerken van de ingrediënten van het Liers Vlaaike. Inzendingen werden ingewacht tot einde augustus 2024. Ze werden nadien voorgelegd aan de jury die bestond uit schepen van toerisme Ilse Lambrechts, Johan Hendrickx als voorzitter van de Orde, burgemeester Rik Verwaest als peter en Britt Fierens, kleindochter van Johan, als meter van de Orde. Het verloop van de wedstrijd werd opgevolgd door Marijn Van Mol en Thomas Buys. De proclamatie in het stadhuis werd bijgewoond door de schepenen Niels De Bakker en Ilse Lambrechts. Yves Van Hol werd met zijn creatie ‘Bavarois met Liers Vlaaike’ uitgeroepen tot laureaat. Yves lag al eerder aan de basis van typische Lierse gerechten en vond ditmaal de juiste balans tussen de aangewende kruiden. Vielen verder in de prijzen: Johan Vaes met zijn ‘Varkenswangetjes’ en ‘Balletjes in saus van het Liers Vlaaike’, Marleen Dujardin met haar ‘Lierse Broodpudding’, Annick De Craene en Winnie Timmermans namens het WZC Paradijs met het ‘Liers Palletje’ en Hugo Moors met zijn ‘Liers Vlaaike Tripple L’. Vandaag is het kruidig gebakje dat al 3 eeuwen oud is te verkrijgen bij de bakkers Artislan, Antwerpsesteenweg 150, De Bakker, Frederik Peltzerstraat 48, Kesselaers, Lisperstraat 116, Leon, Kessel-Dorp 55 en bij Cremerie Jerome, Frederik Peltezerstraat 11. Ook in 2025 zal de Orde met nieuwe initiatieven uitpakken.

Tekst DéBé

Foto Luc Peeters

Foto Gerechten David Tilemans

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.