18 apr 2024 - 22:33
NieuwsYves Van Hol (58), geboren en getogen Lierenaar, autoriteit op culinair gebied, uitvinder van streekgerechten en oprichter van de foodiegroep ‘De Casserol van Van Hol’ op facebook, creëerde met ‘Ne Flipper’ zijn nieuwste en reeds vijfde Lierse specialiteit. Deze creatie is een eerbetoon aan zijn onlangs overleden jongste broer Filip.
Filip was een enorme fan van het frituur. Eén van zijn lievelingssnacks was een koude boulet met koude curry. Dit bracht Yves op een idee. Wereldberoemd in Lier zijn de ‘koekskes met zuursaus’: een gehaktkoekje dat even wordt gefrituurd en met licht zure uiensaus wordt opgediend. Yves heeft deze twee elementen verwerkt in één snack. Het uiteindelijke resultaat is een gehaktboulet met in de kern de uiensaus, gepaneerd in pako. Deze nieuwe snack komt het best tot zijn recht, wanneer de uiensaus er apart wordt bijgevoegd. Voor Yves is het al zijn vijfde originele creatie. Eerder verscheen zijn ‘Schapekoppenpaté’, een kruidige paté waarin Lierse Caves is verwerkt, die te verfkrijgen is bij beenhouwerij Coenaerts aan het Leopoldplein. Nadien volgde ‘Roomijs op basis van Lierse Vlaaikens’, exclusief te bekomen bij IJssalon Jean aan de Tramweglei. Zijn ‘Casserolleke’ is een zacht roggebrood met een vleugje caves, enkel op bestelling te verkrijgen bij bakkerij Kesselaers in de Lisperstraat. ‘Het Pierreke’ is een lekkere praline met verschillende fruittoetsen, die werd ontwikkeld samen met topchocolatier Tom Coosemans (In Choc bij Tom) in Antwerpen. Deze praline die een eerbetoon is aan zijn vader, is ook te bekomen in de USA (New York) en Japan (Osaka). In Lier is ze alleen te verkrijgen in IJssalon Jean. Met ‘Ne Flikker’ wordt nu voorlopig de kroon op het werk gezet, want in het brein van Yves kiemen ongetwijfeld nog andere projecten.
Tekst DéBé
Foto Luc Peeters