Wzc sint-jozef opent nieuwe vleugel voor bewoners met dementie

28 feb 2020 - 11:36

Nieuws

Vanaf 2 maart 2020 start Woonzorgcentrum Sint-Jozef met het project ‘Kleinschalig genormaliseerd wonen’ op de campus aan de Koningin Astridlaan 4. Deze nieuwe vleugel is gebouwd voor het verblijf van 31 bewoners met een cognitieve beperking (dementie).

Deze woonvorm is bedoeld om een woonomgeving te realiseren die zo normaal en gewoon mogelijk is ingericht en die herkenbaar is voor mensen met dementie, zowel binnen als buiten de woning. Zodoende wordt zorg op maat aangeboden en wordt de kwaliteit van de relaties en contacten tussen bewoners, familie en medewerkers bevorderd. In tegenstelling tot een gewone afdeling binnen een woonzorgcentrum, wordt in dit project met kleinschalige leefgroepen van 8 bewoners gewerkt. Als uitgangspunt wordt vertrokken van zes kernelementen: zorg op maat, kwaliteit van leven, kwaliteit van de relaties, schipperen tussen autonomie en geborgenheid én kleinschaligheid. Om deze principes te kunnen verwezenlijken, werden bepaalde architectonische accenten gelegd. Het gebouw is aangepast zodat een combinatie van licht, geluid, geuren, kleuren en een ruim buitengevoel, maximaal kan inspelen op de noden en behoeften van deze doelgroep.

Er is een grote centrale leefruimte die is ingedeeld in meerdere aparte ruimtes waar bewoners en familieleden kunnen vertoeven. Deze leefruimte sluit aan bij een tuin of terras, zodat ook kan genoten worden van de buitenlucht. Door de grote ramen komt er veel daglicht binnen. De centrale leefruimte kan polyvalent worden gebruikt, ook als contactarme zone zodat bewoners zich kunnen terugtrekken. De keuken en de maaltijdzone zijn herkenbaar en huiselijk ingericht. Er zijn niervormige tafels waarbij 1 medewerker 8 bewoners kan ondersteunen bij het nuttigen van een maaltijd. Elke kamer heeft een oppervlakte van 25m2, een inkomhal, een mooie leefruimte met grote raampartijen, een badkamer met toilet, lavabo en douche. De kamers zijn functioneel ingericht, dermate dat het toilet automatisch verlicht wordt wanneer de bewoner ’s nachts uit zijn bed komt. Er is een verschuifbare wand met dag- en nachtstand. Er zijn ook detectoren geplaatst om valincidenten te voorkomen. De kasten bevatten onopvallende handgrepen. De bewoner kan zijn kamer inrichten met persoonlijke herkenbare voorwerpen en met eigen meubilair. Aan de deur is er een persoonlijke brievenbus en herkenbare foto van de bewoner.

De afdeling kleinschalig genormaliseerd wonen biedt permanente en nabije zorg in kleinere leefgroepen aan personen met dementie. De maaltijdondersteuning, onderhoud van de kamers en de activiteiten zijn specifiek aangepast aan deze doelgroep. De aanwezigheid van vast nachtpersoneel versterkt een fixatie-arm beleid. Een referentiepersoon dementie staat klaar wanneer de familie hulp nodig heeft. Vrijdag 6 maart wordt de nieuwe vleugel officieel ingehuldigd.

Tekst: DéBé

Foto’s: SJ-Lier Renders

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.