Wijkmobiel wordt eveneens commandopost bij noodoperaties

05 jun 2013 - 18:16

Nieuws

Als aanspreekpunt voor bewoners in de Lierse wijken, kocht de stad meer dan tien jaar geleden een mobielhome aan. Op vaste momenten en plaatsen bezochten de gemeenschapswachten met deze wijkmobiel de wijken. De laatste jaren werd de aanwezigheid van de gemeenschapswachten in de wijken verder uitgebouwd. Ze zijn een laagdrempelig aanspreekpunt, die ook worden ingezet bij veiligheids- en preventieopdrachten. De wijkmobiel wordt verder gebruikt als ondersteuning bij acties en campagnes in het kader van veilige schoolomgevingen, fietsgraveeracties en overlastfenomen.

In het licht van de uitbouw van een beleid rond noodplanning, was de brandweer al enkele maanden op zoek naar een Mobiele Commandopost bij Operaties (CP-Ops). Omdat de aankoop van een nieuw voertuig niet opportuun leek, werd gezocht naar een alternatieve oplossing. Deze werd gevonden in het gemeenschappelijk gebruik van de wijkmobiel. Zodoende zal de CP-Ops voortaan gebruikt worden als communicatieknooppunt bij grote interventies waarbij verscheidene hulpdiensten betrokken zijn. Hier worden gegevens over de noodsituatie of ramp verzameld, de ploegen op het terrein aangestuurd en de gemeentelijke crisiscel en de autoriteiten geïnformeerd. Om dit gemeenschappelijk gebruik mogelijk te maken, wordt de wijkmobiel ingericht als een rijdende vergaderzaal met de nodige infrastructuur, communicatiemiddelen en nood- en interventieplannen. De CP-Ops zal herkenbaar zijn door o.m. de paarse signalisatie (dambordmotief) en een gele vlag met het opschrift CP-Ops. Het voertuig krijgt een vaste standplaats op dd parking van de brandweerkazerne, zodat bij een noodsituatie meteen kan uitgereden worden. Is de wagen als wijkmobiel opgesteld in een wijk, dan kan hij meteen opgevorderd worden.

POLITIEVOERTUIG VOOR DE BRANDWEER

Bij de brandweer werd een oude camionette Mercedes uit 1978 vervangen door een politievoertuig VW Transporter uit 2002. De sirene en de zwaailichten konden behouden blijven, maar de wagen werd herspoten in het vertrouwde ‘brandweerrood’. Hiervoor kon gratis een beroep gedaan worden op enkele vrijwilligers van de brandweer en op de gespecialiseerde schildersafdeling van Van Hool.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.