Wandelen door Lier in een scandinavisch kader

29 jun 2018 - 10:32

Nieuws

Na de Spaanse wandeling heeft Lier nu ook een Scandinavische toer. Enkele beroemde Denen, Zweden en Noren, lieten in de stad meerder sporen na. Op 7 locaties plaatste Visit Lier ‘messing’ gedenkplaten, die verwijzen naar deze markante gebeurtenissen.

‘Het eerste bezoek van de Noormannen was allesbehalve een plezierreisje’, zo stelt schepen Rik Verwaest. ‘Omstreeks 832 plunderden de Vikings de stad. Vooral in de Sint-Pieterskapel hielden ze lelijk huis. Priester Fredegerus werd zelfs aan het altaar onthoofd. Toen de woestelingen de kapel verlieten, begonnen alle klokken te luiden en werden ze getroffen door razernij, blindheid en andere wrede ziekten. De ‘Godswraak’ herinnert elke jaar op de donderdag na 8 november nog steeds aan dit gruwelijk gebeuren. Nadat koning Christiaan II van Denemarken werd afgezet, verbleef hij tijdens de eerste helft van de 16de eeuw 8 jaar lang in ballingschap in het Hof van Denemarken. Zijn voorbeeld werd gevolgd door Olav Engelbrektsson, de laatste katholieke aartsbisschop van Noorwegen. Nadat ook hij werd afgezet zocht hij eveneens zijn heil in het Hof van Denemarken, dat maar net door Christiaan II was verlaten. Hij verblijft nog altijd in Lier, waar hij ligt begraven in de Sint-Gummaruskerk. Felix Timmermans tenslotte reisde naar Denemarken en Zweden, dat hij in menig opzicht vergeleek met Lier.

Op volgende 7 plaatsen in de stad werden nu ‘messing’ gedenkplaten aangebracht die verwijzen naar de link met Scandinavië: de Sint-Pieterskapel, het Hof van Denemarken, de Deensestraat, het Kolveniershuis, herberg De Valk op de Grote Markt, de Sint-Gummaruskerk en het huis van Felix Timmermans in De Heyderstraat. Wie de QR-codes scant, kan kennismaken met 12 eeuwen Liers-Scandinavische verbondenheid. De informatie wordt aangeboden in het Nederlands, Frans, Engels, Duits en Deens en is ook beschikbaar via http://www.visitlier.be/doen/wandelen/scandinavië-toer.

Dankzij 36O°-beelden is het via de QR-code nu ook mogelijk om een virtueel bezoek te brengen aan de Sint-Margaritakerk in het begijnhof en aan de Sint-Gummarustoren. Aan de ingang van beide kerken en aan het klokkenmonument in de tuin van der muziekacademie zijn ‘messing’ plaatjes bevestigd. ‘De virtuele rondleiding werd uitgewerkt door ‘Designosource’, een initiatief van studenten ‘Interactive Multimedia Design’ van Thomas More Mechelen’, zo bevestigde Bruno Koninckx.

Tenslotte wordt de voetgangerssignalisatie in het centrum verbeterd, via het aanbrengen van nieuwe zwarte borden met witte letters en blauwe pijlen. Toeristen kunnen op deze manier gemakkelijker hun weg vinden naar de belangrijkste bezienswaardigheden, hotels en parkings. Op 19 palen worden 79 pijlen bevestigd.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.