17 jul 2021 - 21:52
NieuwsDe geplande sluiting van de spooroverweg aan de Ernst Claeslaan en de daarmee gepaard gaande maatregelen hebben al voor heel wat commotie en discussie gezorgd. Nu hebben ook ‘de Vrienden van het Galgeveld’ hun standpunt bekend gemaakt. Ze juichen de voorgestelde maatregelen niet toe, maar kunnen er wel mee leven. Hun eerste zorg betreft de verkeersveiligheid aan het Galgeveld, in het bijzonder voor de zwakke weggebruikers.
‘De natuurlijke charme van het Galgeveld werd in idyllische bewoordingen beschreven door Wim Van Gelder in het boek ‘Die van de Doenk’, zo benadrukt woordvoerder Paul Mariën. ‘Met de bouw van de Pallietertunnel hebben vele automobilisten het Galgeveld ontdekt als druk bereden sluikweg. Bermen werden stuk gereden, baangrachten gedempt, fietsers kwamen ten val als gevolg van de slechte staat van het wegdek, auto’s belandden in de gracht en verbaal geweld is haast dagelijkse kost. Sindsdien is het gedaan met de rust van de omwonenden en met de veiligheid van de zwakke weggebruikers. Het stadsbestuur bracht op sommige plaatsen steenpuin aan en plaatste borden ‘zachte berm’, met nog meer verkeer als gevolg.
Tijdens het schooljaar maken tot 800 jongeren uit Boechout die een onderwijsinstelling in Lier bezoeken, dagelijks gebruik van het Galgeveld. Verwacht wordt dat dit in de toekomst niet zal veranderen’. Het online infomoment van 23 juni laatstleden was volgens ‘de Vrienden van het Galgeveld’ verhelderend en duidelijk. Het Galgeveld en omgeving zullen in de toekomst te bereiken zijn via de ontsluitingslussen richting Ring en station. Doorgaand verkeer wordt quasi onmogelijk. Ideaal lijkt een gescheiden ruimte voor automobilisten en fietsers en het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Het Galgeveld kan duidelijk niet meer verkeer aan. De bestaande infrastructuur is hier niet op voorzien. Voor alles primeert de veiligheid van de zwakke weggebruiker. Gehoopt wordt dat op basis van het gezond verstand een passende oplossing uit de bus zal komen.
Tekst: DéBé
Foto’s: ROM