30 apr 2024 - 18:48
NieuwsDinsdag 14 mei wordt om 20 uur in de Colibrant, Deensestraat 6, het boek ‘Kantelen. Belgische recepten voor de Donuteconomie’ van Eva Smets, directeur van Oxfam België, voorgesteld. Deze avond is een initiatief van Transitie Lier, Oxfam Wereldwinkel en Mens en Wetenschap/ Humanistisch Verbond Lier. De inkom is gratis. Er wordt wel gevraagd om vooraf in te schrijven via lier.transitie.be.
In dit boek pleit de auteur voor een nieuwe, rechtvaardige aanpak van onze economie, klimaat en sociale zorg. Na een korte inleiding volgt een panelgesprek, waarbij de deelnemers in gesprek gaan rond de thema’s rechtvaardige economie, klimaat rechtvaardigheid, gender- en sociale rechtvaardigheid. Aan de hand van concrete voorbeelden toont Eva Smets aan, dat een andere aanpak van onze economie, klimaat en sociale zorg binnen handbereik ligt. Het boek koppelt wereldwijde trends aan de ervaring van Belgische academici, ondernemers en andere pioniers. Hun verhalen tonen aan dat het mogelijk is om een rendabel project uit de grond te stampen, dat economische, sociale en ecologische doelstellingen met elkaar verzoent. Donuteconomie is een economisch model dat economische welvaart meet, door te kijken naar een sociaal fundament zonder de ecologische plafonds – de draagkracht van onze aarde – te overschrijden. Het beeld van de donut – een cirkel met een opening in het midden – laat zien dat de sociale basisbenodigdheden zoals gezondheidszorg, onderwijs en huisvesting gerealiseerd kunnen worden zonder dat de ecologische plafonds worden overschreden. Het model werd ontwikkeld door Oxford-econoom Kate Raworth.
Tekst DéBé