Vlaamse beiaardcultuur door unesco erkend als werelderfgoed

01 feb 2015 - 11:40

Nieuws

In het historische Spui had de nieuwjaarsreceptie van het Liers Beiaardgenootschap plaats. Voorzitter Willem Van de Weerd blikte terug op 2014 en keek al vooruit naar de plannen voor dit jaar., Burgemeester Frank Boogaerts en schepen Rik Verwaest ontvingen een pin met de afbeelding van een klokje.

Met de nodige fierheid kondigde de voorzitter aan dat de Vlaamse beiaardcultuur bij het einde van 2014 door de Unesco werd toegevoegd aan de lijst van immaterieel erfgoed. Het Liers Beiaardgenootschap telt momenteel ruim 100 leden en wenst de Lierse beiaard en de evenementen daar rond te promoten en de beiaardcultuur binnen het bereik van iedereen te brengen.

In 2014 werd een bezoek gebracht aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen en aan brouwerij Het Anker. Tijdens de zomermaanden juli en augustus werd actief deelgenomen aan de Bronzen Woensdagen en werd de luisterplaats in de tuin van de Colibrant verzorgd. In het najaar volgde de 2de editie van Boot en Breiaard. De beiaardliefhebbers genoten aan de Vismarkt op het water van ene beiaardbespeling en vaarden verder naar het Spui voor een dessertenbuffet.

Dit jaar staat op 7 juni een dagje Antwerpen op het programma. Onder voorbehoud is een bezoek aan de kathedraaltoren en de beiaard of een rondleiding in het Vleeshuis voor de tentoonstelling ‘de kunst van het klokkengieten en de verzameling toetsinstrumenten’, gepland. Tijdens de zomermaanden volgen de Bronzen Woensdagen en op 7 oktober de 3de editie van Boot en Beiaard.

In het kader van de Sint-Gummarusfeesten heeft het Liers Beiaardgenootschap het peterschap van een kleine reus aanvaard. Tijdens de processie en de ommegang zullen feestelijke beiaardklanken vanuit de Sint-Gummarustoren weerklinken. Als toemaatje verzorgt Willem Van de Weerd op een nog nader te bepalen datum een lezing over ‘de wondere wereld van de klassieke muziek’. Bovendien verschijnt bij het einde van het jaar een verzorgde publicatie over de Lierse beiaard en de unieke springtrommel, te behoeve van de Lierenaars, de toeristen en andere belangstellenden.

Volgens burgemeester Frank Boogaerts is Lier beslist verwend op beiaardgebied. Onlangs had hier nog een beiaardcongres van Europees niveau plaats. De stad is fier op haar waardevolle beiaard en zal deze blijven steunen.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.