Viering van 60 jaar koninklijke Lierse bicycle club ( retro 83)

25 apr 2020 - 10:58

Nieuws

In 1992 vierde Koninklijke Lierse Bicycle Club – een monument in de Belgische wielergeschiedenis – het 60-jarig bestaan. Tijdens het weekend van 24, 25 en 26 april had in het Vleeshuis een retrospectieve fototentoonstelling plaats. Op 28 mei werd de Omloop van Midden-België voor wielertoeristen gereden, op 21 juni werd in het kader van Lier-Kermis een wedstrijd voor ex-profs georganiseerd, op 5 september had een jubileumdag plaats en op 6 november volgde tijdens een showavond de huldiging van de renners in Willem Tell.

Lierse Bicycle Club werd opgericht op 7 februari 1932 bij ‘Moe’ Mertens in café ‘De Sportvriend’ op het Hagenbroek. ‘Moe’ Mertens had liefst 4 fietsende zonen: Frans, Juul, Paul en Albert. Onder het voorzitterschap van stichter John Vercammen werd ‘geel en groen’ al vlug een toonaangevende club. De lijn werd doorgetrokken toen hij in 1961 de fakkel doorgaf aan Willy Schroons, die aan het roer bleef tot in 1985. Na vijf succesvolle decennia ging het geleidelijk bergaf met de club. Dit uitte zich ook op bestuursvlak, waar enkele ‘interim’-voorzitters elkaar vlug opvolgden, tot ‘good old’ Roger Quisenaerts het heft in handen nam.

Koninklijke Lierse Bicycle Club heeft tal van grote renners voortgebracht: Rik Van Looy, Ward Sels, Vic Van Schil, Jos Huysmans, Herman Van Springel, Jos Spruyt, Roger Rosiers, Willy Vekemans, Sus Verhaegen Ludo Vander Linden, Daniel Willems, Gerry Verlinden, Jef Lieckens, Wim Arras en vele anderen. Ze behaalden 3 wereldtitels, 2 Olympische titels, 62 nationale titels en meer dan 40 klassieke overwinningen. Het eigen pronkstuk was de Omloop van Midden-België, die van 1951 tot 1979 georganiseerd werd.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.