25 nov 2021 - 16:25
NieuwsSinds de eerste lockdown werken Anja Vlaeymans van ‘Het Looks’ en Kristof Delen van ‘In den Draaiboom’ nauw samen met de vzw Zorgboerderij Tallaart en de Gebroeders Vercammen (Matthias en Jonas) uit Koningshooikt. Ze hebben oog voor het sociale aspect van de Zorgboedrdeij en voor het korte ketenverhaal, waarbij verse groenten rechtstreeks van het veld in het keukenrestaurant worden verwerkt.
Evi Van Camp is sinds 2013 de drijvende kracht achter de vzw Zorgboerderij Tallaart. In 2019 diende ze in het kader van het Programma Plattelandsontwikkeling het project ‘Met zorg gemaakt, dat smaakt’ in. Met de steun van de provincie Antwerpen, Vlaanderen en Europa, wordt geïnvesteerd in innovatieve plattelandsideeën. Het doel is de werking van de zorgboerderij duurzaam en rendabel te maken. De restaurantuitbaters Anja Vlaeymans en Kristof Delen toonden van bij de start veel sympathie voor het project. Nu wordt ook dagverse soep aangeboden. De soep wordt met zorg voorbereid door de zorggroepen van de Zorgboerderij Tallaart. Vier maal per week komen groepen van organisaties uit Bonheiden en Duffel langs. Het project vormt een positieve bijdrage aan de ontwikkeling en het welzijn van deze jongeren en volwassenen, die op deze manier kun talenten en interesses ontdekken. Een deel van de zorggasten werkt mee aan het versnijden en sorteren van de groenten, of geeft de voorkeur aan het verzorgen van de dieren. De groenten komen recht van het veld en zijn kraakvers. Ze worden tot lekkere soep verwerkt in ‘Het Looks’ en ‘In den Draaiboom’. Wekelijks worden verschillende soepen gemaakt volgens het aanbod van het veld. De soepen worden online aangeboden via de webshop van de Gebroeders Vercammen (www.gebroedersvercammen.shop) en verdeeld over gans de provincie Antwerpen en een deel van Vlaams Brabant. Ze zijn ook te koop in de hoevewinkel aan het Tallaart in Koningshooikt. Een deel van de opbrengst is bestemd voor de Zorgboerderij.
Tekst: DéBé
Foto’s: Evi Van Camp