Vernieuwing bij stadsharmonie leo xiii

02 okt 2015 - 10:40

Nieuws

Onlangs vierde de Lierse stadsharmonie Koninklijke Leo XIII haar 90ste verjaardagsjubileum, terwijl de jeugdharmonie harmoLIERica dit jaar 10 kaarsjes uitblies. Kers op de taart is het optreden van de harmonie in de nieuwe film van FC de Kampioenen, die binnenkort in de bioscoopzalen te zien zal zijn. Dit laatste wapenfeit was mede de aanzet om nieuwe muzikale wegen in te slaan in de richting van 100 jaar harmonie.

Na 10 jaar verdienstelijk dirigeerwerk van David Clauw, werd de jonge dirigent Dries Laureyssens aangesteld om de 25-koppige muziekband te leiden en nieuwe muzikale doelstellingen na te streven. Hij volgt momenteel de masteropleiding directie aan het Conservatorium van Antwerpen. Het muzikale hoogtepunt voor de muzikanten is ongetwijfeld het jaarlijks Voorjaarsconcert in de Vredebergzaal. Het begeleiden van de Lierse festiviteiten behoort eveneens tot de weerkerende opdrachten, zoals momenteel in het kader van de Gummarusfeesten. De wekelijkse repetities hebben plaats op dinsdagavond van 20 tot 22 uur in de Oefenschool aan het Kluizeplein.

De jeugdharmonie harmoLIERica vormt ondertussen een bekende naam in de Lierse muziekwereld. Het muzikale niveau is dermate gegroeid dat beginnende jonge muzikanten moeite hebben om te volgen. Daarom werd beslist om vanaf dit schooljaar van start te gaan met een instaporkest. Pas gestarte jonge muzikanten krijgen zodoende de kans om samen muziek te maken. Jongens en meisjes met minstens 1 jaar les (L3, L4 …) op een blaasinstrument of me slagwerk zijn welkom. Na één of twee jaar kunnen ze overstappen naar het jeugdorkest voor het grotere werk.

Het instaporkest gaat op zondag 18 oktober van start onder leiding van dirigent Oskar Reyntjens, een jonge twintiger uit Ranst die hoorn studeerde aan de Muziekacademie te Lier en momenteel directie studeert aan de LUCA School of Arts in Leuven, het vroegere Lemmensinstituut. Oskar is tevens dirigent van harmoLIERica. De repetities hebben wekelijks plaats op zondag van 10 tot 11 uur (niet tijdens de schoolvakanties) in het repetitielokaal in de Oefenschool aan het Kluizeplein. Aansluitend repeteert harmoLIERica.

Om het geheel aantrekkelijker te maken en de stap naar de muziekschool te stimuleren, kent de harmonie volgende voordelen toe. Er moet geen lidgeld betaald worden. De harmonie voorziet een eenmalige tussenkomst van 50 euro in het schoolgeld van de muziekschool, à rato van de bijgewoonde repetities op het einde van het 1ste aansluitingsjaar en een tussenkomst bij her stelling van het instrument à rato van maximum 100 euro per jaar vanaf het 2de aansluitingsjaar.

Wie wenst lid te worden of op zoek is naar meer info, kan contact opnemen met voorzitter Jef T’Seyen, tel. 03-489 15 54 of 0474-48 44 15 of jef.t.seyen@telenet.be.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.