Vernieuwde materniteit h.-Hartziekenhuis geopend

25 feb 2019 - 12:03

Nieuws

In het H.-Hartziekenhuis werd de vernieuwde materniteit plechtig geopend. De verbouwde moeder-kind unit omvat 9 comfortkamers, 11 suites, 2 tweepersoonskamers, 3 rooming-in kamers – waar de moeder samen met haar couveusekindje kan verblijven – en plaats voor 13 prématuurtjes.

De afdeling kent een lange historie. Ten tijde van de Gasthuiszusters was Zr. Clementina 40 jaar lang de verantwoordelijke van de verloskamer en de materniteit. Ze heeft zo’n 40.000 bevallingen geleid. In de loop van de jaren is niet alleen de infrastructuur, maar ook de manier van werken binnen de moeder-kind zorg enorm geëvolueerd. In april 2017 is de verbouwing van de afdeling van start gegaan. In een eerste fase – die afgerond werd in december 2017 -, werden de verloskamer en een deel van de verblijfskamers vernieuwd. Nu is ook de tweede fase ten einde.

De aanpassingen en de vernieuwde werking werden toegelicht door dr. Sabine Dobbelaere, diensthoofd gynaecologie, zorgcoördinator Brigitte Reyntjens en An Huybrechts, diensthoofd pediatrie. De afdeling is uitgerust met de nodige technologische apparatuur. De couveuse biedt de verhoopte privacy en de mogelijkheid bestaat om onder water te bevallen. Moeders kunnen bevallen in een huiselijke, rustige en veilige omgeving. Burgemeester Frank Boogaerts beschreef de afdeling in zijn toespraak als het nieuwe paradepaardje van het H.-Hartziekenhuis. Nadat in november 1944 een bom insloeg in de nabijgelegen Rolwagenstraat, sneuvelden alle ramen van de materniteit. Zelf werd hij hier geboren, toen de verlosafdeling nog was ondergebracht in het oude gedeelte langs de Kolveniersevest. In een volgende fase komt de vernieuwing van de spoeddienst en de dienst intensieve zorgen aan bod.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.