Van hool sluit eos-vestiging in bree

11 mrt 2016 - 20:29

Nieuws

Op een bijzondere zitting van de ondernemingsraad bij EOS Coach Manufacturing Company in Bree, heeft Van Hool het voornemen bekend gemaakt om deze verlieslatende vestiging te sluiten. De directie van Van Hool is meteen gestart met het informeren van de werknemersvertegenwoordigers in de ondernemingsraad en de vakorganisaties. De mogelijke sluiting van deze vestiging zou gepaard gaan met het verdwijnen van alle 161 arbeidsplaatsen (142 arbeiders en 19 bedienden).

De directie van Van Hool heeft deze moeilijke beslissing moeten nemen om de werking en de rendabiliteit van de Van Hool-groep niet in het gedrang te brengen. De laatste 3 jaren was de vestiging in Bree verlieslatend. Voor de tweede helft van dit jaar bevat het orderboek van de vestiging geen nieuwe werkopdrachten. Volgens CEO Filip Van Hool werd tijdens verschillende voorgaande ondernemingsraden steeds duidelijk gemaakt dat de marktvooruitzichten niet zo schitterend waren. De wereldmarkt van bussen en coaches en dan vooral de Europese en de Amerikaanse markt is een enorm competitieve markt met producenten die meer en meer hun productie van bussen en coaches naar lage loonlanden verschoven hebben. Om competitief te blijven is de Van Hool-groep genoodzaakt geweest te investeren in Macedonië, waar de loonkost beduidend lager ligt dan in België.

De directie beseft dat bij een sluiting van de fabriek in Bree, dit grote gevolgen heeft voor de betrokken medewerkers. Van Hool zal er alles aan doen om voor een zo goed als mogelijke begeleiding te zorgen. Zo zal een sociaal plan worden onderhandeld waarin o.m. volgende punten bespreekbaar zijn: SWT (het vroegere brugpensioen) voor arbeiders en bedienden, eventuele mutaties naar Koningshooikt, de oprichting van een tewerkstellingscel e.d.m. De industriële activiteiten van EOS zullen geïntegreerd worden in de fabriek van Koninsghooikt. Op geen enkele wijze worden de plaats, de functie en de doelstellingen van de fabriek in Koningshooiikt veranderd. Koningshooiikt blijft een belangrijke productieplaats en het beslissings- en innovatiecentrum van de groep.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.