Uitreiking cultuurprijzen 2014

29 apr 2015 - 16:12

Nieuws

In het Lierse stadhuis werd de cultuurprijs 2014 uitgereikt aan Kris Van Steenberge, één van de meest succesvolle debuterende auteurs in Vlaanderen met het boek ‘Woesten’. De ‘Lifetime Achievement Award’ werd toegekend aan de Lierse Keersters.

Burgemeester Frank Boogaerts benadrukte in zijn welkomstwoord het belang van de culturele bedrijvigheid voor een stad als Lier. Het bestuur zal de sector dan ook maximaal blijven ondersteunen. Zijn felicitaties gingen naar de laureaten en de genomineerden. Zijn dank naar de leden van de jury.

Schepen van cultuur Ivo Andries verwees naar de vele socio-culturele verenigingen die in Lier actief zijn en naar het bruisende culturele leven. Daarop stelde hij de genomineerden voor de cultuurprijs en voor de ‘Lifetime Achievement Award’ voor. Voor de cultuurprijs waren dit Antoon Mondelaers, Martine Van Gorp en Aysel Bayraktar en Kris Van Steenberge. Antoon Mondelaers is lid van Sabam, componist en student aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans. Hij benut het internet om zijn composities te verspreiden. Martien Van Gorp en Aysel Bayraktar realiseerden in 2014 een film over 50 jaar migratie in Lier. Laureaat van de cultuurprijs 2014 werd Kris Van Steenberge, onderwijzer aan het Sint-Gummaruscollege en auteur van het boek ‘Woesten’. Hiervoor won hij de Bronzen Uil, de Publieksprijs en de Debuutprijs. Het boek is reeds aan de 10de druk toe en werd vertaald in het Duits en het Spaans. Er zijn plannen om het boek te verfilmen. De laureaat werd op mysterieuze wijze bekend gemaakt door Paul Van Steenkiste, voorzitter van de Koepel voor Cultuurbeleid.

Voor de ‘Lifetime Achievement Award’ waren er ook drie genomineerden. Karel Geenen is als vrijwilliger actief bij het onthaal en het toezicht in de Sint-Gummaruskerk. In 2001 lag hij mee aan de basis van de oprichting van Toerismepastoraal. Hij schreef een handleiding over de kerk en haar kunstschatten, organiseerde tentoonstellingen en verleent zijn medewerking bij de Erfgoed- en de Open Monumentendag. Paul Winand zet zich al jarenlang in voor de promotie van uiteenlopende muziekgenres. Hij is lid van de vzw. Ripspiqué, die maandelijks optredens organiseert. De ‘Liftetime Achievement Award’ ging tenslotte naar de Lierse Keersters, de folkloristische groep die een vaste waarde betekent bij vele stoeten en optochten. De groep ontstond bij het einde van de 19de – het begin van de 20ste eeuw en zorgde voor de begeleiding van jubilerende echtparen en de daarmee gepaard gaande buurtfeesten. Tussen de twee wereldoorlogen verdween het gezelschap uit het stadsbeeld. In 1980 werd een nieuwe start genomen bij de viering van een honderdjarige en de kiem gelegd van de huidige werking.

De beide laureaten – Kris Van Steenberge en Charel Michiels namens de Lierse Keersters – zorgden voor een dankwoord. Laatstgenoemde prees de inzet van de leden en van Josephine Camps in het bijzonder, die in belangrijke mate bijdroeg tot de heropstanding van de groep.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.