Uitgebreide viering van het eeuwfeest van Pallieter

29 apr 2016 - 17:58

Nieuws
Tips4Trips

De herinnering aan en verwijzing naar ‘Pallieter’ en zijn geestelijke vader Felix Timmermans is zowat overal aanwezig in het straatbeeld van Lier. De volgende weken en maanden zal het ‘eeuwfeest’ van ‘Pallieter’ dan ook uitvoerig gevierd worden.

Als echte levensgenieters kregen de Lierenaars de bijnaam van Pallieters toebedeeld. Wie de stad via de Molbrug binnenrijdt wordt aan de rotonde meteen begroet door het beeld van Pallieter en Marieke op de rug van het paard Ros Beiaard van de hand van de Lierse kunstenaar Bertro. Vlakbij staat in het midden van de driehoek aan de Leopold III-laan het standbeeld van Pallieter, een creatie van beeldhouwer Jan Alfons Keustermans. Ook Pierre Van Eester maakte een beeld van Pallieter dat lange tijd te bewonderen was in de publieke tuin van het begijnhof, maar er op mysterieuze wijze verdween. Van Felix Timmermans zelf kan een borstbeeld van Anne-Marie Volders bewonderd worden aan het Felix Timmermansplein.

Zondag 22 mei en zondag 21 augustus kan van 14 tot 17 uur deelgenomen worden aan de nieuwe themawandeling ‘Melk de Dag, Op stap met Pallieter’, die eerder ‘belicht’ werd. Van 2 juni tot 30 augustus heeft in het leescafé van de bibliotheek de tentoonstelling ‘Het boek ‘Pallieter’ in beeld’ plaats. De tentoonstelling biedt een overzicht van de cover en de eerste pagina van de talen waarin ‘Pallieter’ verschenen is en wordt aangevuld met tekeningen die Felix Timmermans voor ‘Pallieter’ maakte. Zaterdag 4 juni heeft vanaf 15 uur aan het Zimmerplein de Pallieterjogging plaats. Vrijdag 24 juni worden tijdens ‘Pallieter in het Park’ de 3 babyreusjes van reus ‘Pallieter’ gedoopt. Zaterdag 25 juni nemen de Lierse jeugdverenigingen van 11.30 tot 13.30 uur deel aan de ‘Pallieter Peddel’, een estafette-spel op de Binnennete in samenwerking met de jeugddienst en de Koninklijke Moedige Bootvissers. Plaats van afspraak: de kade aan het Felix Timmermansplein.

Zondag 26 juni worden de 3 babyreusjes om 17 uur in het stadhuis officieel geregistreerd. Iedereen kan tot 1 juni een leuke naam bedenken voor het meisje en de twee jongens via www.lierfeest.be of een kaartje invullen aan de balie van Toerisme Lier of aan het onthaal van het stadskantoor. Op 5 juli – de verjaardag van de Fé – wordt op initiatief van de Felix Timmermans Kring in het ‘Huis van Oscar’ voorgelezen uit de roman ‘Pallieter’. Op de erfgoedbank www.kempenserfhgoed.be kan onder het motto ‘Pallieter in het Lierse straatbeeld’ een fototentoonstelling over ‘Pallieter’ bewonderd worden. Tenslotte kan het hele jaar door in het Pallieterland ene polderwandeling van 5 tot 12 kilometer met vertrek aan het Zimmerplein, gemaakt worden.

Tekst: DéBé

Foto: Stadsarchief Lier

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.