12 nov 2019 - 17:10
NieuwsTijdens de herdenking van wapenstilstandsdag werden in het Lierse stadhuis twee historische publicaties voorgesteld die handelen over de ‘Groote Oorlog’. ‘Lieve kinderen. Kloeke soldaten. Brieven uit de Groote Oorlog van de Lierse architectenfamilie Careels’ wordt uitgegeven door het Jozef Van Rompay-Davidsfonds-Genootschap van O.L.V.-Waver. ‘Lier als (nooit) tevoren. Hoe de Groote Oorlog de stad hertekende’ is een realisatie van het Liers Genootschap voor Geschiedenis en verschijnt aks deel 11 in de reeks ‘Bijdragen tot de geschiedenis van de stad Lier’.
Het hiervoor vermelde boek hebben we reeds eerder voorgesteld. Het wordt opgevat als een drieluik dat een beeld schetst van Lier voor, tijdens en na de Groote Oorlog. Met als titel ‘Roode daken en witte gevelen’ beschrijft Marc Mees in deel 1 het vooroorlogse stadsbeeld van Lier. Deel 2 ‘De verwoesting van Lier’ is van de hand van André Van den Broeck. Greet Vervloet en Hugo De Bot behandelen in deel 3 ‘De wederopbouw’. Het boek telt 256 pagina’s en kost 35 euro bij voorintekening tot en met 29 november. Vanaf 1 december moet 45 euro betaald worden, eventueel te verhogen met verzendingskosten. De eerste exemplaren werden overhandigd aan Ulrik Van den Plas, als eerbetoon aan wijlen stadsarchivaris Luc Coene, en aan burgemeester Frank Boogaerts. Voor meer informatie: zie website liersgenootschap.weebly.com.
In de publicatie ‘Lieve kinderen. Kloeke soldaten. Brieven uit de Groote Oorlog’, staat de Lierse architectenfamilie Careels centraal. Provinciaal architect Eduard Careels (1857-1933) realiseerde tal van bouwwerken en aanlegplannen in de provincie Antwerpen, in Lier en in O.L.V.-Waver. In deze laatste gemeente ontwierp hij de neogotische kloosterkerk van de zusters Ursulinen en zorgde hij voor de wederopbouw van het hele schoolcomplex, inclusief de herinrichting van de internationaal vermaarde wintertuin. Eduard Careels had twee zonen: Jan (1894-1947), een arts, en Gustaaf (1896-1975), eveneens architect die het werk van zijn vader in belangrijke mate heeft verdergezet. De persoon van Eduard Careels was minder bekend. Via de oorlogsbriefwisseling met zijn beide zonen wordt hier nu verandering in gebracht. De correspondentie omvat 76 stukken (brieven en (prent)briefkaarten), die hoofdzakelijk in het Frans (49) en het Nederlands (25) geschreven zijn. Het boek bevat een beknopte biografische schets van de vader en de beide zonen. Blijkt dat zowel Eduard aks Gustaaf een belangrijke inbreng hadden bij de wederopbouw in Lier. De eindredactie werd verzorgd door Mario Baeck. De publicatie kost 25 euro, plus eventueel post- en verpakkingskosten. Meer informatie kan bekomen worden via: mario.baeck@telenet.be.
Tekst: DéBé
Foto’s: RM