02 nov 2014 - 11:44
Nieuws‘Lang leve den Oorlog’ is de ietwat provocerende titel van de grote productie waarmee Toneelkring Teater een opmerkelijke bijdrage levert tot de herdenking van de 1ste wereldoorlog. Deze dubbelproductie waaraan wordt deelgenomen door 25 acteurs en 8 muzikanten, werd geschreven door Dirk Callens die tevens de regie voert.
Het stuk bestaat uit twee delen. Het ene verhaal situeert zich in Lier waar Albert De Ceuninck en zijn familie worden gevolgd en wordt nagegaan hoe de oorlog op zijn leven en dat van zijn omgeving een invloed heeft. Albert De Ceuninck is een vurig royalist en een chauvinistische Liernaar die vol trots zijn zoon naar het front ziet vertrekken en zijn dochters verpleegster worden. Na de oorlog wacht jij vertwijfeld en aan zijn lot overgelaten op een bescheiden houten noodwoning.
Het tweede luik handelt over koning Albert en koningin Elizabeth. Kwam hun verhouding onder druk te staan tijdens de oorlog en welke moeilijke beslissingen moestenb ze nemen? In augustus 1914 was Elizabeth familie van de vijand; na de oorlog was ze koningin van de Belgen, de Witte Engel en de verpleegster van de soldaten. Koning Albert herkauwt veel moeizamer de oorlog en gaat gebukt onder de trauma’s van zijn volk en de vernielingen van zijn land.
‘Lang leve den Oorlog’ wordt in twee zalen van den Bril gespeeld: de Marollen en de Spaanse Poort. Het publiek wordt in twee groepen opgesplitst. Een deel volgt eerste de koning; het andere deel eerst het Lierse luik. Na de pauze wisselen de toeschouwers van zaal. Tussen de twee verhaallijnen zitten heel wat links. Een aantal personages komt in beide stukken voor. Dit heeft alles te maken met het feit dat koning Albert in 1914 enkele dagen in Lier verbleef, om van hieruit zijn troepen bij de slag aan de Nete aan te voeren.
‘Lang leve den Oorlog’ volgt in zes hoofdstukken twee mannen – de vorst en een Lierenaar – die samen met hun entourage worden meegesleurd in een draaikolk van de eerste wereldoorlog. Hun ervaringen zijn onbewust aan elkaar geklonken. Lier vormt het cement tussen beide verhalen.
Voorstellingen hebben plaats op vrijdag 14, zaterdag 15, vrijdag 21, zaterdag 22, vrijdag 28 en zaterdag 29 november om 20 uur, evenals op zondag 16 november om 15 uur.
Tickets kosten 10 euro. 60-plussers, studenten en groepen vanaf 10 personen betalen 9 euro, houders van een GOMOR-pas 5 euro. Reserveren kan via 03-480 48 27 of www.teaterlier.be.
Foto’s: Teater