Tips4Trips. Zeebrugge: een heerlijke mix van de haven, het strand, lekker eten en vele to do’s

11 aug 2024 - 17:22

Tips4Trips

Een strand de grootte van tachtig voetbalvelden of pakweg heel Vaticaanstad, een tram die je vlak voor het strand of de haven/dorp afzet, een heleboel to do’s, nieuwe hippe handelszaken in en rond Seafront, overal gratis parkeren, een bloeiende jachthaven en dito cruiseterminal én de allerbeste visrestaurants. Wereldhaven, authentieke vissersplaats of badstad? Hier in Zeebrugge hoef ik niet te kiezen en combineer ik twee dagen een bruisende en levendige geschiedenis met heerlijke ontspanning. Ik loop het grootste strand van onze kust op en doe als een macho de teentest. Perfect op temperatuur….

Mario De Wilde

‘Eindeloos’… Dat woord schiet door mijn hoofd terwijl ik me op een bankje op de Zeedijk van Zeebrugge genesteld heb. Als schrijvende zandloper heb ik net de afstand tussen de zeedijk en de Noordzee heen en weer afgelopen en daar deed ik een twintig minuten over. Om maar een beeld te geven over de uitgestrektheid van dit strand. Alhoewel Zeebrugge nog steeds beschouwd wordt als het lelijke eendje van onze veelbezongen Belgische kust, heeft het oh, zoveel troeven. Laat het vandaag mijn voornaamste taak zijn om dat vooroordeel in een boeiende wervingsreportage weg te zuiveren.

www.visitbruges.be/nl/zeebrugge

Gratis koffie

Eenmaal het moment dat ik mijn venster van Hotel Ibis langs de Kustlaan open, smelt de stress van het alledaagse weg. Dit zijn mijn uitvalsbasis worden voor twee dagen strand- en speelplezier. Het hotel beschikt over een ruim buiten- en binnenzwembad, een fitnessruimte, een eigen ondergrondse parking en de vriendelijke mevrouw aan de receptie geeft mee dat ik een hele dag gratis koffie, thee of chocomelk mag drinken en dat er croissants en chocoladekoeken ter beschikking van de gasten staat. Jawel, ook gratis en voor niets…. Ik ken geen plaats op de hele wereld waar aangeboden krijgt. Het is intussen 32 graden in Zeebrugge maar de airco op onze comfortabele kamer zorgt er voor dat we niet als een natte dweil op onze eerste afspraak toekomen.

www.ibisstyleszeebrugge.be

https://www.accorhotels.com/8091

Ster der Zee

De zon priemt door het grijze wolkendek in dikke ‘goddelijke’ stralen als we ons te voet naar het Stella Maris-kerkje (lees: Ster der Zee) aan de Strandwijk begeven. Sinds kort is er door het Brugse stadsbestuur, samen met vele vrijwilligers, een indoor petanqueterrein aangelegd en ook buiten bevinden zich enkele banen waar tientallen buurtbewoners zich op de populaire jeu de boules storten. Er is intussen ook een cafetaria geopend en de tennisterreinen krijgen eerdaags een volledige make-over. De buurt wil er duidelijk een ontmoetingsplaats voor alle Zeebruggenaars en tweedeverblijvers van maken. We gaan voor een partijtje minigolf (€ 5, drankje incl.) en Rick Moerman komt meteen met de sticks aandraven. Ik kieper wat sportdrank binnen en hoop op een groots placebo-effect. Anderhalf uur, drie ballen (die net niet het Britse Dover bereikten) en een fikse nederlaag later, lever ik mijn stick weer in. Moraal: kies altijd het juiste drankje uit als je een challenge met je eigen familie aangaat…

tel.: 0476 23 31 96 (Rick Moerman) en stellamarissportenontspanning@gmail.com

Wervend Werftje

Van sporten krijgt een mens honger. Heel veel honger en vooral goesting. Ben je in Zeebrugge dan is ‘t Werftje een verplicht stop om een tafeltje uit te zoeken. Niet voor niets de favoriet van Sergio Herman, Peter Goossens en internationale topchefs. We vragen de kaart en horen dat ene Victor Verhulst zijn verjaardagsfeestje deze avond komt vieren. Hij bracht iemand mee die duidelijk uit de kersmissfeer komt: TikTokker annex vriend/tafelspringer FabioW transformeert het restaurant na twee liedjes tot een discotheek. Ik geniet intussen van de meest fantastische vissoep met grote stukken kabeljauw en garnaalkroketten zoals ik ze nog nooit geproefd heb. ‘t Werftje is bovendien het oudste cafeetje van de Zeebrugse Kust, dat straks helaas verdwijnt door de werken aan de haven. Binnen is er met de houten lambriseringen en scheepsattributen nog niet veel veranderd sinds de jaren dertig, maar in de zomer trekt vooral het grote terras veel volk. Heel veel volk, dus op tijd erbij zijn, luidt het credo.

www.twerftje.be

Op de trappers

Na het eten maken we nog een wandeling naar het Visserskruis, gelegen op het einde van de Rederskaai tegenover ‘t Werfje. Hier snuiven we de frisse zeelucht op en lezen de namen van alle vissers die op zee gebleven zijn. Plots komen we tot het besef je wat er allemaal moet gebeuren voordat een stukje vis op ons bord ligt. Tijd om weer richting het strand uit te wijken. Wie aan zee is moet immers met een bolderkar (lees gocart) gereden hebben. Jean-Pierre baat al sinds mensenheugenis ‘New Beaufort’ op de Zeedijk uit en hij kiest ons een prima model uit. Na wat discuteren wie er effectief wel of niet gaan trappen en of de airco in de gocart aanmoet, zoeven we nostalgische over de pier van waarop we helemaal op het einde een prachtig panorama over de Noordzee hebben. Als blije kids die net een snoepje gekregen hebben, leveren we na een uur onze gocart weer in. Met een tevreden gevoel afvinken deze to do….

tel.: 497 93 84 92 en newbeaufort.zeebrugge@gmail.com

Klim naar de hemel

Het ontbijtbuffet in Ibis Zeebrugge is er eentje van ‘hier-is-het-moeilijk-kiezen’. We gaan voor spek met eitjes, koffie, een croissant en vers fruit. Op zulke manier de dag starten is een waarlijk een feest. We moeten sterk in onze schoenen staan, werd ons gezegd want ons volgend bezoek is Boulder in Seafront Zeebrugge. De vroegere vismijn werd getransformeerd tot een hippe boulevard met allerlei winkeltjes, horecazaken en pop-ups. Hier bevindt zich ook Boulder, een indoor klials dat twee jaar geleden als eerste boulderzaal aan onze Belgische kust opende. Ik leer van zaakvoerder Koen dat boulderen het snelst groeiende onderdeel binnen de klimsport is. In tegenstelling tot een gewone klimwand zijn de muren in een boulderhal ongeveer vier meter hoog met dikke valmatten eronder. Wat we na een uur ervaren is het hemelse gevoel en de fierheid van iemand die zonet de top van de Mount Everest bereikt heeft. Het schoeisel leveren we achteraf weer in, maar ik stel vast dat mijn grote teen zo blauw als de hele voetbalkern van Club Brugge is. Nooit een primus geweest om schoenen te passen….

www.seafrontboulder.be

Van de golf naar de golven

We hebben ‘s namiddags een haventocht met Captain Blue geboekt en combineren op die manier een bruisende en levendige geschiedenis met heerlijke ontspanning op en rond de grootste haven. Zonet is de halve wereld mee aan boord gestapt. We varen de haven uit en zien dat het water donkerblauw als een opgeblonken kachelplaat blinkt. Tijdens de 75 minuten excursie ontdekken we met open mond het reilen en zeilen van een heuse wereldhaven. We snuiven de zeelucht en zetten al onze zintuigen aan het werk. De opvarenden spotten de ankerplaats van vrachtgiganten, ferry’s, cruiseschepen, vissersboten, sleepboten, luxe jachten en al dit groots en moois passeert ons van dichtbij. Ter lering en vermaak vertelt een audiovisuele gids de meest bijzondere geheimen en weetjes. Dat allemaal met een frisse pint, een exotische cocktail of koffie met appeltaart binnen handbereik. Ja, het leven in Zeebrugge is waard geleefd te worden…

www.captainblue.be

Stukje Napels aan de jachthaven

Een jaar geleden stonden vrijwel alle panden van de oude vismijn Seafront) leeg. Nu is het een attractieve boulevard geworden van hippe winkeltjes, pop-ups en restaurantjes. Eéntje daarvan is La Banchina waar we ons meteen neervleien op een van de knusse banken. Ralph en Camille serveren nog tot half september heerlijke cock- en mocktails en tapas. Even verderop, vlak waar we deze middag aan boord gingen van Captain Blue, verwelkomt Port Basil de vele hongerige gasten gastvrij in zijn hippe pizzeria. Als ik de kaart overloop, begin ik al blij te kirren want ze serveren bruschetta’s. Welnu, alleen al voor deze Italiaanse topper met mozzarella, kerstomaten, look, olijfolie en basilicum zou je hier een plaatsje uitzoeken. De pizza’s die later vanuit de open keuken en oven op tafel komen zijn ‘Ge-Wel-Dig-Lek-Ker’: mooi belegd en puur van smaak. Wanneer we de Tiramisu tot de laatste lepel uitlikken, voelen we ons een beetje aan de Amalfikust vlakbij Napels. Ciao, mi chiamo Basil. We hebben er van genoten….

www.portbasil.com

Wedstrijd

Wij hebben twee arrangementen, restaurantvouchers, tickets voor een havenrondvaart, boulder, minigolf en vele andere to do-kaartjes verzameld die dringend de prijzenkast uit moeten. Bezorg ons graag volgende antwoorden:

-Wat is de postcode van Zeebrugge?

-Hoe lang en hoe breed is het strand van Zeebrugge?

-Waarom zou je zelf een tripje naar Zeebrugge willen doen?

Mailen voor woensdag 14 augustus 2024 naar tips4tripsreisreportages@gmail.com met als titel ‘Zeebrugge als tip voor de zee’. Opgelet: één antwoord per gezin (de zoekrobot filtert de dubbele antwoorden er ongenadig uit) en graag je volledige naam en adres.

Restaurant

Njord, Werftje, Tijdok, info@tijdok.be, Nicole en Marino 476596520

Haven ontdekken met een bus en boot

toerisme@brugge.be

Visit Bruges

Go-cart, ijsjes,

newbeaufort.zeebrugge@gmail.com

Seafront en chocolatier

050/55.14.15 www.seafront.be

Minigolf Hilde Ballegeer en Yasmine Wellens

Venetiëstraat 1, Zeebrugge, Belgium

+32 50 32 63 40

oudestoasie@mintus.be

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.