04 mrt 2022 - 12:56
NieuwsNa de sluiting van de boekhandel in de Rechtestraat, verdween de bedrijvigheid van de firma Van In uit Lier. De uitgeverij is nog steeds actief in de Nijverheidsstraat in Wommelgem en is de grootste ontwikkelaar van educatieve leermiddelen in ons land.
De drukkerij Van In werd in 1833 opgericht door de 5 gebroeders Van In. Na verloop van tijd ging ook een uitgeverij en het verkopen van boeken in de boekhandel die van 1908 tot 2001 aan de Grote Markt was gevestigd, van start. De naam van Jozef Van In (1905-1990) is onlosmakelijk met de firma verbonden. Hij leidde het bedrijf tot in 1973, toen het werd overgenomen door de Nederlandse boekengigant VNU. Jozef Van In was voorzitter van de Vlaamse Uitgeversbond, bestuurder van de Vereniging ter bevordering van het Vlaams Boekwezen, lid van het syndicaat van Belgische Uitgevers en medeoprichter van de Centrale voor Import en Export van Boeken. Namens de CVP zetelde hij van 1933 tot 1939 en van 1944 tot 1947 in de gemeenteraad van Lier. Van 1946 tot 1971 was hij senator.
Vandaag is uitgeverij Van In als onderdeel van de Europese Sanoma Groep, de belangrijkste educatieve uitgeverij in Vlaanderen en de pionier op het vlak van de digitalisering van hulpmiddelen voor het onderwijs. 11 jaar geleden trok ‘Bingel’ de digitalisering voor het basisonderwijs op gang. In 2015 volgde ‘Diddit’ als digitaal leerplatform voor het secundair onderwijs en nadien nog ‘Blend’ voor het hoger onderwijs. De uitgeverij ontving meerdere internationale onderscheidingen, zoals in 2015 de ‘International Educational Learning Award’ en in 2018 de gouden medaille van de ‘International Comenius EduMedia Awards’. Ze werd ook genomineerd voor de ‘Trends Digital Pioneer Award’. Vanaf het weekend van 23 en 24 april wordt in het Lierse stadsmuseum een grote retrospectieve tentoonstelling gehouden over de drukkerij, uitgeverij en boekhandel Van In, met voorleessessies, museumgesprekken en optredens.
Tekst: DéBé
Foto: RM