15 dec 2021 - 08:59
NieuwsZoals werd afgesproken bij aanvang van de legislatuur 2019-2024 legt burgemeester Frank Boogaerts op 31 december 2021 zijn mandaat neer. Vanaf 1 januari 2022 wordt hij in deze hoedanigheid opgevolgd door schepen en partijgenoot Rik Verwaest. Volgende maandag neemt hij deel aan zijn laatste zitting van het schepencollege en de gemeenteraad. In het vooruitzicht hiervan bikten we even terug op een voorbeeldige politieke loopbaan.
Frank Boogaerts groeide op in een cultuur minnend Vlaamsgezind midden. Zijn grootvader was oprichter van de Lierse muziekschool. Ook zijn vader gaf hem de interesse voor de cultuurbeleving en de Vlaamse Beweging mee. Toen hij in 1968 afstudeerde als licentiaat handels- en maritieme wetenschappen, sloot hij zich aan bij de VU-jongeren en was hij medestichter van de arrondissementele afdeling Mechelen en van de nationale Vujo. In 1970 was hij een eerste maal kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. In mei 1974 deed hij als opvolger van Jan Verbist effectief zijn intrede in de Lierse gemeenteraad. Dit mandaat nam hij ook op tijdens de legislatuur 1977-1982. Daarna gaf hij de voorkeur aan de uitbouw van zijn professionele loopbaan. Frank Boogaerts was directeur van de Vereniging van Expeditie- en Logistieke Bedrijven van Antwerpen (VEA), directeur van de ‘Confédération des Expediteurs de Belgique’ (CEB) en vice-president van de ‘Fédération Internationale des Associations de Transitairs et Assimilés’ (FIATA), de internationale expediteursorganisatie.
Hij gaf ook les aan het VTI in Lier en was docent aan het ‘Antwerp/Flanders Port Training Center’ (APEC) en het ‘Institute of Transport and Maritain Management Antwerp’ (ITMMA). Omwille van zijn job moest hij geregeld naar het buitenland. In 2001 maakte hij zijn comeback in de Lierse gemeenteraad en zetelde hij als enige verkozene van de N-VA tot en met 2006. In het vooruitzicht van de gemeenteraadsverkiezingen van 2007 kwam de N-VA op in kartel met de CD&V. Van 2007 tot en met 2012 werd hij aangesteld als schepen van financies, begroting en lokale economie. Ondertussen werd hij in juni 2010 en dit tot in mei 2014 ook verkozen als senator. Hij was ondervoorzitter van de commissie financies en economie, nam deel aan de debatten over abortus en euthanasie en trok mee op buitenlandse missie. In 2012 won de N-VA met glans de gemeenteraadsverkiezingen. Op 1 januari 2013 werd Frank Boogaerts geïnstalleerd als burgemeester.
Zijn eerste prioriteit betrof het saneren van de stadsfinancies. Niet via het verhogen van de belastingen, maar via het besparen op eigen uitgaven en het streven naar een meer efficiënte werking van de diensten. Naakte ontslagen werden daarbij vermeden. Prestigeprojecten waren niet aan de orde, maar de automatisering/digitalisering van de diensten geïntensifieerd. Na de verkiezingen van 2018 bleef de N-VA de grootste partij en werd het mandaat van Frank Boogaerts als burgemeester voor 3 jaar (2019-2921) verlengd, waarna verjonging werd gepland. Tijdens deze nieuwe legislatuur was er wel ruimte voor belangrijke openbare projecten zoals de bouw van de nieuwe sporthal aan het stadspark, de nieuwe gymhal, de vernieuwing van de atletiekpiste, de start van de invulling van de Normaalschoolsite – één van de mooiste projecten van de laatste jaren -, van de restauratie van het begijnhof, de Sint-Gummaruskerk en de bijhorende Heilige Geestsite. Als burgemeester heeft hij de stad altijd beschouwd als een dienstverlenend bedrijf met nu meer dan 37.000 inwoners als klanten. De veiligheid was steeds een ander bijzonder aandachtspunt. Zo werd het cameranetwerk in de stad vernieuwd en uitgebreid, werden ANPR-camera’s geplaatst langs de invalswegen en werd het politiekorps uitgebreid.
‘Het is altijd mijn streven geweest om beslissingen correct en rechtlijnig te nemen, steeds met het algemeen belang voor ogen. Mijn deur stond voor iedereen open’, aldus de burgemeester. ‘Tot de persoonlijke mooiste momenten behoren de eedaflegging in de prestigieuze omgeving van de Senaat en deze als burgemeester bij de gouverneur, de grootse Sint-Gummarusfeesten van 2015 en het 1ste bal met de burgemeester. De samenwerking binnen het college en met de administratie heb ik steeds weten te waarderen. Ik dank iedereen hier hartelijk voor. De laatste jaren hebben de maatregelen die moeten genomen worden voor de beheersing van de corona-pandemie en de inrichting van het vaccinatiecentrum, veel energie en stressvolle momenten gekost. Naar de onmiddellijke toekomst toe, ga ik niet te veel plannen maken. Ik heb ervaren hoe belangrijk een goede gezondheid is. Tijdens mijn beroepsloopbaan heb ik wereldwijd veel gereisd en tijdens mijn burgemeesterschap kwam het gezinsleven dikwijls op de tweede plaats. Ik ga dit nu goedmaken bij mijn echtgenote. Sommige plekken wil ik opnieuw nog ééns bezoeken en onbekende bestemmingen ontdekken. Rust vinden we in Italië, onze favoriete bestemming Ook de Scandinavische landen staan op ons lijstje en natuurlijk onze Vlaamse kust’.
Tekst: DéBé
Foto’s: RM & Luc Peeters