31 dec 2020 - 21:25
NieuwsBij de overgang van oud naar nieuw wenst ‘Lier Belicht’ nog even terug te blikken op enkele opmerkelijke momenten van het voorbije jaar. Hiervoor kon uitgebreid geput worden uit het omvangrijke beeldarchief van onze fotografen. 2002 zal ongetwijfeld geboekstaafd blijven als het jaar waarin corona zowat alles op zijn kop zette en op zoek moest gegaan worden naar het ‘nieuwe normaal’.
Toch ging het jaar nog hoopvol van start. Zo kregen de traditionele nieuwjaarsrecepties in JANUARI de nodige weerklank. Ook in FEBRUARI werd nog op dit élan doorgegaan. Cultuurcentrum De Mol lanceerde de zoektocht naar ‘het Geluid van Lier’, in het nieuwe speelbos werd een boomplantingsactie gehouden, op de site Handbogenhof werd de eerste steen gelegd, storm Ciara raasde over de stad, waar hulde werd gebracht aan de slachtoffers van de V1 en V2-bommen en aan ‘de schrikkeldagkinderen’.
Midden MAART volgde de grote kentering. De stad ging in lockdown en een leeg Zimmerplein, Eikelstraat, Grote Markt en Antwerpsestraat boden een desolate aanblik. Ben Picavet was de eerste om een alternatief mondmasker te lanceren. Terwijl Walter Grootaers als eerste BV het slachtoffer werd van corona, konden de zorgverstrekkers rekenen op massale sympathiebetuigingen. In APRIL werd het wegdek op de Grote Markt nogmaals grondig onder handen genomen, voorzag de stad tal van steunmaatregelen en schonken diverse organisaties en verenigingen computers en tablets aan jongeren uit kwetsbare middens.
In MEI verhuisde de wekelijkse markt naar het Renaat Veremansplein en omgeving, werd de agressie tegen hulpverleners aangeklaagd, het natuurgebied van Nazareth-Zuid uitgebreid en een belangrijke premie voorzien voor de restauratie van de pastorie van het begijnhof. JUNI was de maand waarin een terrassenzone werd uitgebouwd op de evenementenweide, de restauratie van het stationsgebouw werd aangekondigd voor 2022 en in het toekomstige congrescentrum achter het stadhuis tijdelijk een koffiebranderij werd ingericht. In JUNI viel definitief het verdict dat de wijkkermissen en andere traditionele evenementen niet konden doorgaan. De stad kreeg het bezoek van Vlaams minister Zuhal Demir, zorgde voor LED-verlichting op de atletiekpiste en een lift in het stadsmuseum. In sportcentrum Zevenbergen werden nieuwe padelterreinen in gebruik genomen en het DLO en het H.-Hartziekenhuis sloten een samenwerkingsovereenkomst af.
AUGUSTUS werd gekenmerkt door een hittegolf, waarbij massaal de koelte werd opgezocht aan de waterkant. De 111-jarige Julia Van Hool werd de oudste inwoner van het land en kort nadien ook van de Benelux. De veelbesproken Anastasia-banner verdween uit het straatbeeld en KVK Hooikt kon de langverwachte kunstgrasvelden inspelen. Onder de Ring werd een doorgang geschoven voor de toekomstige fietsostrade. Ditmaal mocht Lier het bezoek ontvangen van Vlaams minister Matthias Diependaele. In SEPTEMBER schonk Lier een nieuwe bok als mascotte aan het Bataljon Artillerie en werden de plannen ontvouwd om de binnenstad om te vormen tot fietszone. Aan het Galgeveld werden ondertussen al ‘fake’ verkeersaanduidingen aangebracht. Voor de restauratie van de Gummarussite werd een restauratiepremie van 8,6 miljoen euro aangekondigd.
In OKTOBER trok een mini Sint-Gummarusprocessie coronaproof door de kerk, dit alles onder het goedkeurend oog van de nieuwe reus Gummarus, die kort voordien luisterrijk werd ingehuldigd. De novemberfoor moest zoals gevreesd, definitief afgelast. De eerste Lierse Trage Weg werd ingewandeld en op diverse plaatsen werden extra laadpalen voor elektrische voertuigen voorzien. In NOVEMBER werden achterin de Rivierstraat 42 nieuwe sociale appartementen ter beschikking gesteld. Op de Lierse beiaard werden nieuwe melodieën geplaatst en de 11 novemberherdenking verliep in een sobere sfeer. In DECEMBER tenslotte verscheepte Van Hool de eerste elektrische touringcar naar de Verenigde Staten van Amerika, werd Lier uitverkoren als pilootstad voor het gratis proefproject van De Lijn en schitterde de eindejaarsverlichting in de Sint-Bernardusstraat. Beslist werd de restauratie van de aloude stadspompen verder te zetten. Walter Grootaers werd als schepen opgevolgd door Thierry Suetens.
Tekst: DéBé
Foto’s: Luc Peeters & ROM