Tentoonstelling 'global visions' in galerij artisjok in Lier

29 apr 2022 - 21:41

Nieuws

‘Views of different worlds’ is de ondertitel van de volgende tentoonstelling in het kunstencentrum Rerum Novarum in Lier. Vier kunstenaars leiden met hun werk de toeschouwer binnen in een andere wereld, of alvast in een ongewone weergave van de voor iedereen bekende en vertrouwde wereld.

Het werk van Marcin Owczarek gaat over de relatie tussen de mens, de dieren en de natuur. Het slaat op dierenrechten, de instandhouding van de levensruimte van wilde dieren, de klimaatverandering en de toestand van onze kwetsbare planeet. Met zijn surrealistische, Jeroen Bosch-achtige beeldcomposities gaat hij voor niets minder dan een sterke impact, visueel, mentaal en emotioneel, op het bewustzijn van iedere aardbewoner. Hij schotelt de toeschouwer beelden voor van al de gevaren die de dierenwereld bedreigen, maar wijst daarmee tegelijk op de precaire toestand waarin de mensheid zich bevindt en de onzekere toekomst van onze wereld. Wij vormen allen samen één geheel, betoogt hij, mensen, dieren en natuur kunnen niet los van elkaar worden gezien, ze vormen samen één levendig organisme. Met zijn intense, vervreemdende beelden wil hij een geëngageerde getuige zijn van wat er vandaag teloorgaat in de wereld, en via een artistieke insteek gegevens en feitenmateriaal bijeenbrengen over wat we allemaal dreigen te verliezen.

Fotograaf Peter Schroyens gebruikte een tijdlang infrarood licht om golflengtes buiten het zichtbare spectrum te capteren en kwam zo op het idee op zoek te gaan naar het onzichtbare dat wel degelijk reëel is. Duisternis, mysterie en een onwerkelijke sfeer in landschappen en bijzondere sites, in intensief bewerkte beelden, maar altijd uitgaand van een onvervalste realiteit, zijn kenmerken van zijn persoonlijke, heel eigen stijl. Daarbij laat hij zich inspireren door ontwrichtende toekomstbeelden uit de science fiction, door griezelverhalen of de gothic cultuur. Zijn beelden brengen een overtuigende indruk teweeg van een ander universum dat schuilgaat achter de ons bekende werkelijkheid. In deze tentoonstelling toont hij bewerkte foto’s uit de serie ‘Lier in Gloom’, waarin hij van foto’s van herkenbare plekken in Lier vensters maakt die de blik van de toeschouwer naar een alternatieve realiteit leiden: echt Lier, maar zo onwerkelijk als nog niemand het ooit gezien heeft. Zijn doel is altijd de toeschouwer overvallen met een gevoel van verwondering en mysterie.

Beeldhouwer Peter Bly heeft met allerlei materialen gewerkt, maar geeft nu de voorkeur aan staal. Hoewel dat symbool staat voor wat koud, hard, ruw en onwrikbaar is, slaagt hij er telkens in er iets mee te creëren dat zachtheid en warmte uitstraalt. Het fascineert hem mee te maken hoe een werk evolueert van idee naar een voltooide vorm. De af te leggen weg daar naartoe is veelal tijdrovend, lang en spannend, maar vaak ook inspirerend en belonend. Hij merkt op dat projecten ook wel eens kunnen mislukken – iets waar de toeschouwer dan geen zicht op krijgt, en waar hij geen rekening mee houdt als hij het werk van een kunstenaar bekijkt, maar wat geen afbreuk doet aan de passie van de kunstenaar. Zijn ideeën haalt Peter Bly uit alles wat er in de maatschappij van vandaag omgaat, waar ze voor staat, maar vooral waar ze niet voor staat, waar ze in tekortschiet.

Fotograaf Raf Degelin bracht materiaal mee van verre reizen, maar vond ook inspiratie in zijn directe omgeving. Bij voorbeeld voor grootopnames van wat er zich in zijn tuin afspeelt met dieren en planten. Of hij legt vast welke vergane werelden er schuilgaan in verlaten gebouwen waarvan ingerichte werkplaatsen zijn achtergebleven. Maar het meest legt hij zich toe op portretfotografie, vooral van vrouwen. Soms plaatst hij ze in een neutraal decor met een bescheiden, zakelijke belichting, om hun eigen uitstraling zo ongerept mogelijk weer te geven. Zijn voorkeur gaat echter uit naar figuren in een bepaalde context, mythisch, feeëriek, sprookjesachtig, romantisch, overvloedig gedecoreerd, of getekend door bloederige horroreffecten. De foto’s van Raf Degelin zitten vol suggesties van verhalen die de fantasie prikkelen en de toeschouwer meenemen naar een wereld die alleen in de verbeelding bestaat.

Door de vertrouwde werkelijkheid met andere ogen te bekijken nemen deze vier kunstenaars de toeschouwer onlosmakelijk op sleeptouw naar verrassende parallelle universums.

De tentoonstelling ‘Global visions. Views of different worlds’, georganiseerd door Galerij Artisjok, loopt van 30 april tot 26 juni 2022 in kunstencentrum Rerum Novarum aan de Antwerpsestraat in Lier, van donderdag tot zondag telkens van 14 tot 18 u.

Tekst: PE

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.