TENTOONSTELLING EN PUBLICATIE OVER ‘LIERS ZILVER’

20 mrt 2025 - 19:10

Nieuws

Tot en met 21 september kan in het stadsmuseum, Florent Van Cauwenberghstraat 14, een bezoek worden gebracht aan de merkwaardige tentoonstelling ‘Eeuwen zilver smeden in Lier’ over historisch zilver dat werd gemaakt door Lierse zilversmeden. In het museum is ook het boek ‘Liers Zilver’ verkrijgbaar. Het werd samengesteld door en berust op uitgebreid onderzoek van Marc Mees. De publicatie wordt uitgegeven door het Liers Genootschap voor Geschiedenis en kost 55 euro.

Liers zilver werd eerder niet grondig bestudeerd. Daar brengt het archief- en literatuuronderzoek van Marc Mees nu verandering in. Het werd gekoppeld aan een zoektocht naar zoveel mogelijk voorwerpen gemaakt door Lierse edelsmeden. Het onderzoek behelst de periode van het begin van de 15de tot het begin van de 20ste eeuw. Aandacht wordt besteed aan de organisatie van het zilverambacht, op het opleidingstraject van een zilversmid en op de Lierse zilversmeden en hun werk. Een 70-tal zilversmeden en –winkeliers wordt geïdentificeerd. Er worden meer dan 200 voorwerpen – zowel religieus als profaan – in het boek besproken. Het gaat zowel om een éénvoudig lepeltje als om een peperduur zoutvat, als om een simpele miskelk en een opvallende reliekhouder. Het onderzoek dat werd uitgevoerd kan als referentie gelden voor andere kleine steden in Vlaanderen. In Lier waren vrijwel permanent enkele edelsmeden aan het werk. Ze maakten gebruiksvoorwerpen voor gegoede burgers, voor kerken en kloosters.

In een eerste thema worden de belangrijkste Lierse edelsmeden voorgesteld aan de hand van hun werk en hun meesterwerk. Het salon etaleert het zilver dat op tafel kwam bij rijke burgers. In een ander onderdeel wordt duidelijk gemaakt welke lange reis zilver(erts) aflegt en waarvoor zilver gebruikt wordt. Tenslotte kan zilverwerk voor kerken en kloosters bewonderd worden. Tijdens de tentoonstellingsperiode zal het schrijn van Sint-Gummarus gerestaureerd worden. Door het kapittel van de Sint-Gummaruskerk werd het destijds niet besteld bij een Lierse zilversmid, maar bij Wierick Somers uit Antwerpen. De behandeling is live te volgen in de museumzaal. Zilver is niet het eerste waarmee Lier geassocieerd wordt. Als kunstvorm is edelsmeedwerk minder gekend. De tentoonstelling en de publicatie zullen hier beslist verandering in brengen. Het stadsmuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Op 1 mei en op Hemelvaartdag is het gesloten.

Tekst DéBé

Foto Luc Peeters

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.