Tentoonstelling en bezoek aan de restauratie van de sint-gummaruskerk

08 sep 2021 - 19:20

Nieuws
Tips4Trips

Vorige maand is de gigantische operatie restauratie van de Sint-Gummaruskerk – binnen- en buitenzijde – van start gegaan. Tijdens de werfperiode blijft de kerk geregeld toegankelijk. Via een tentoonstelling blijven de bezoekers op de hoogte van de evolutie van de werken. Aan de hand van filmpjes en foto’s wordt een beeld geschetst van de geschiedenis en de waarde van de kerk, de restauratie en de glasramen.

Schepen Sabine Leyzen verwees in haar verwelkoming naar de vroegere restauraties van o.m. de toren en de kerk en naar de H.-Geestsite die in het dossier van de restauratie werd opgenomen. De werken duren tot in 2029 en verlopen in vier fasen. Volgens schepen Rik Verwaest lokt de Sint-Gummaruskerk – één van de mooiste kerken van de provincie Antwerpen – 10.000 tot 20.000 bezoekers naar Lier. Ze worden deskundig opgevangen en begeleid door de gidsen van Toerisme Pastoraal. In 2021 en 2022 gaat alle aandacht naar het materiaal-technisch onderzoeken van de binnen- en de buitenzijde van de kerk. Experten en bouwhistorici zullen de oorzaken van de schade onderzoeken en nagaan hoe deze kan hersteld worden. Archeologen zullen zich met scanners op de ondergrond van de kerk toespitsen. Op basis hiervan zal van 2022 tot 2026 de oostzijde van de kerk aangepakt worden. Van 2026 tot 2029 volgt( dan de westzijde.

Van 1 april tot 31 oktober is elke zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur bezoek aan de kerk mogelijk. Tevens zijn gratis rondleidingen voorzien. Van 1 december tot 31 maart heeft elke derde zondag van de maand om 14b uur een gratis rondleiding plaats. Hiervoor moet wel gereserveerd worden via www.lier.be/sintgummaruskerk. Namens Toerisme Pastoraal en de kerkraad verwees Nicole Claes naar enkele bijzondere data. Tijdens de Open Monumentendag van 12 september is bezoek mogelijk van 14 tot 17 uur en zijn gratis rondleidingen voorzien. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de glasramen en meer bepaald aan de opdrachtgevers, die afkomstig waren uit verschillende lagen van de maatschappij. Zondag 17 oktober trekt de Sint-Gummarusprocessie door een deel van de stad. De bedevaartmis wordt opgedragen in de kerk van het H.-Kruis. Naar aanleiding van de Open Wervendag is zaterdag 20 november tussen 11 en 16 uur een begeleid erfbezoek mogelijk. Ook hiervoor moet ingeschreven worden via www.lier.be/sintgummaruskerk.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.