05 jun 2022 - 19:20
NieuwsAl ruim 10 maanden lang is TeamEclairs elk weekend actief in het plaatsje Prayon (Trooz). Al die tijd hebben ze meer dan 130 huizen aangepakt, die zwaar geteisterd werden tijdens de dramatische overstromingen van 14 juli 2021. Op initiatief van coördinator en bezieler Philippe Duqeusnoy had in de l’Avenirsite in Lier een reünie plaats van de ondrtussen zowat 100 vrijwilligers.
Philippe Duquesnoy: ‘In de zomer van 2021 was het de bedoeling om met mijn vriendin Inge Van Tendeloo een trip te ondernemen naar Noorwegen. Omwille van de strenge corona-maatregelen was dit uiteindelijk niet mogelijk. We hadden 3 weken verlof en besloten gedurende enkele dagen een kookploeg te gaan helpen in Prayon, waar de buiten haar oevers getreden Vesder lelijk huis had gehouden. Als sociaal geëngageerde persoon werd de coördinatie van de kookploeg al spoedig aan mij toevertrouwd. Dagelijks werd gekookt voor 100 tot 150 personen, vrijwilligers en slachtoffers. De actieradius werd geleidelijk steeds verder uitgebreid. Het bleef niet alleen bij koken. Wij waren onder de indruk van de aangerichte ravage en gingen ook opruim- en herstellingswerken aan de geteisterde huizen uitvoeren. Vloeren, keukens en badkamers werden uitgebroken en renovatiewerken opgestart’. De groep vrijwilligers groeide alsmaar aan. Zowel ‘idealisten’ – IT-ers, personen actief in de chemische en de grafische sector -, als geoefende vaklui – elektriciens, loodgieters, schilders, bezetters, dakwerkers – sloten zich aan. Ze waren afkomstig uit alle hoeken van het land – Antwerpen, Leuven, Mechelen, Hasselt, de Kempen, de Vlaamse Ardennen – en zelfs uit Nederland.
Ondertussen was de naam TeamEclairs een vertrouwd begrip geworden. Eclairs verwijst naar de lekkernij die steevast werd meegenomen, maar evenzeer naar ‘éclair’, wat bliksem betekent, omdat de vrijwilligers als de bliksem ter plaatse zijn. De noodzakelijke materialen en benodigdheden worden ter beschikking gesteld of aangekocht. Tal van bedrijven, organisaties en verenigingen, zorgen voor de nodige sponsoring. Marc Peeters uit Tervuren fietste in 14 etappes 1.650 kilometer ver tot in Saint-Raphaël aan de Azurenkust, wat ruim 4.000 euro opleverde. In Lier kwamen de scouts van Sint-Jan uit Wetteren na de organisatie van een fiets- en wandeldag een cheque van 2.000 euro overhandigen. Nu al 10 maanden lang zijn elk weekend 35 tot 50 vrijwilligers present in het rampgebied. Ze verzamelen om 9 uur in het centrum van Prayon, krijgen de nodige briefing en gaan na het ontbijt aan de slag. ’s Middags wordt warm eten opgediend, zodat ze kunnen doorgaan tot 18-19 uur. De planning wordt vooraf opgemaakt door Philippe Duquesnoy, Inge Van Tendeloo en Nadine Baele. Momenteel gaat het niet goed met de mentale weerbaarheid van de slachtoffers. Ze zijn ten einde raad na de ononderbroken strijd met verzekeringsmaatschappijen, gemeente- en overheidsdiensten en hun zoektocht naar beschikbare aannemers. TeamEclairs lijkt zowat het enige aanspreekpunt om hulp te bieden. De vrijwilligers zijn er dan ook van overtuigd dat hun opdracht nog lang niet ten einde is.
Tekst: DéBé
Foto’s: Luc Peeters