Tanende belangstelling voor ‘lier feest’

30 jun 2014 - 13:28

Nieuws

De 6de editie van ‘Lier Feest’ zal zeker niet de geschiedenis ingaan als één van de meest succesvolle. De belangstelling bleef duidelijk beneden de verwachtingen. Bovendien moest ‘de Netesprong’ als enige innovatie veiligheidshalve afgelast worden. Gelukkig was er nog de blijde intrede van de nieuwe reuzin ‘Juffrouw Agnes’ – een initiatief van de Gilde ‘de Heren van Lier’ – om als blikvanger te fungeren.

TRADITIONEEL PROGRAMMA

‘Lier-Feest’ was geschoeid op de traditionele leest met de avondmarkt, de verenigingenmarkt aan de Anton Bergman- en de Spuivest die werd afgesloten met vuurwerk, het festival Zimmerrock op de Grote Markt, en het straatmuziekfestival ‘Toeten en Blazen’. In het stadspark en de Schapekoppenstraat, op het Zimmerplein, de Grote Markt, het Felix Timmermansplein en de boot van de Moedige Bootvissers, werd opgetreden door ensembles uit eigen land en Nederland. De Netesprong zou de bekroning vormen van het feestweekend, doch de ‘big jump’ moest op advies van de brandweer afgelast worden. In het water werd bij een controle allerlei rommel gevonden zoals nadarafsluitingen, verkeerspaaltjes, fietsen en glasscherven. Ondanks dit verbod gaven enkele ‘enthousiastelingen’ blijk van een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid en doken ze toch in het water.

INTREDE NIEUWE REUZIN

Meer belangstelling ging duidelijk uit naar de blijde intrede van de nieuwe reuzin ‘Juffrouw Agnes’. Getooid met tits, bolhoed of kleurrijk hoofddeksel troepten de belangstellenden al samen aan de voet van de Sint-Gummarustoren. Daar vertrok een kleurrijke stoet met de Lierse Keersters, de Sint-Walburgis en Sint-Rochus Piepenholleke Brass Band en de nieuwe reuzin richting Grote Markt. Op de pui van het stadhuis werden toespraken gehouden door Etienne Rooms en de Lierse burgemeester Frank Boogaerts. Deze begroette de pauselijke nuntius, benadrukte de verdiensten van de gilde, noemde ‘Juffrouw Agnes’ een verrijking voor de Lierse reuzenfamilie en bestempelde haar intrede als een wonder. Via restaurant ‘Pezo’ en taverne ‘Zuster Agnes’ ging het verder naar het begijnhof, waar de intrede aan het Piepenholleke werd afgesloten. Peter Sam Van der Auwra en de meters Lizzy Goovaerts en Myriam Vidts kregen er de nodige aandacht. De nieuwe reuzin is het evenbeeld van de laatste begijn die van 1936 tot 1984 op het Lierse hof woonde en op 22 september 1994 in een rustoord in Hamme overleed.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.