Studenten nemen Lierenaars in de maling (retro – 24)

26 mrt 2020 - 10:54

Nieuws

Tijdens de jaren ’80 van de vorige eeuw was er in Lier al ééns plaats voor een originele studentengrap. Hiervoor zorgden de leden van het Tilburgs Studentendispuut Pallieter, die sinds het einde van de jaren ’70 verbroederden met de Lierse Dolfijnen.

Begin november 1987 zouden ze namens de Gilde van de ‘Zevenbergse Vissersvloot’ een gerestaureerde palingschuit aan de Heren van Lier schenken. De aankondiging had flink wat toeschouwers naar de Sint-Jansbrug gelokt, waar de plechtige overhandiging zou plaatshebben. Toen de gerestaureerde platbodem niets anders leek dan een gummi-opblaasboot, was het meteen duidelijk dat het om een originele studentengrap ging. Eerder hadden ze de Lierse bevolking al in het ootje genomen met de zogenaamde voorstelling van het unieke Pallieter-bier. Ze hadden ditmaal wel Hollanse paling bij, die in het nabijgelegen Schaeckbert verorberd werd.

Het Tilburgs Studentendispuut Pallieter werd in 1942 opgericht aan de Katholieke Universiteit van Brabant. Met als leuze ‘het is beter mensen te bestuderen dan boeken’, vonden ze inspiratie bij de figuur van Pallieter. Nieuwe leden moesten doordrongen zijn van de geest van Pallieter en graag een pintje drinken. In eigen stad zorgden ze wel mee voor de relance van het ‘Bels’ stoomtreinlijntje tussen Tilburg en Turnhout. In Lier kondigden ze eerder de opening van het pretpark ‘Pallieter’ en de voorstelling van een Pallieter-cuvée aan.

Tekst: DéBé

Foto: DéBé

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.