Stijlvolle viering van 75 jaar chiro sint-gummarus

28 mei 2017 - 15:52

Nieuws

Met een plechtige eucharistieviering, een optocht door de binnenstad en langs de stadsvesten, een receptie en een retrospectieve tentoonstelling in de clublokalen, werd het 75-jarig bestaan van chiro Sint-Gummarus gevierd. De groep werd opgericht op 27 mei 1942 in aanwezigheid van 7 jongeren tussen 12 en 15 jaar en 3 leiders, w.o. de eerste groepsleider André Van In.

De plechtige eucharistieveiring werd voorgegaan door deken Jan Verheyen, zelf nog lid en leider van de chiro die nog steeds de chirogeest uitdraagt. Terwijl de chirojongeren nauw bij de plechtigheid werden betrokken, was een belangrijke rol weggelegd voor het chirokoor en de muziekkapel. Onder leiding van de indrukwekkende muziekkapel met trommelaars en klaroenblazers én chirovlaggen, stapten ruim 130 leden, oud-leden en sympathisanten mee op naar de chirolokalen in de Boomlaarstraat. Daar werden de aanwezigen – w.o. schepen Rik Verwaest – toegesproken door Kris Wuyts. Met verwijzing naar Bram Vermeulen legde hij er de nadruk op dat de voorbije 75 jaren ‘meerdere stenen in de rivier moesten verlegd worden’.

75 jaar chiro Sint-Gummarus is een verhaal van pieken en dalen, zoals het vertrek uit het vertrouwde Kranske in 2002. Chiro is volgens spreker een manier van leven, van innerlijkheid, rechtvaardigheid en vriendschap. Gelet op het stijgend aantal leden oogt de toekomst hoopvol. Bij een drankje en 3 reuzentaarten die werden aangevoerd door bakker Johan Hendrickx en op de tonen van een nieuwe mars die speciaal werd uitgevoerd door de muziekkapel, werd menige toast uitgebracht op de toekomst van de groep. Ter plaatse kon nog een bezoek worden gebracht aan de retrospectieve tentoonstelling met een schat aan foto’s, uniformen, publicaties en attributen. Vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 september volgt nog een lang feestweekend. In het najaar verschijnt het jubileumboek ’75 jaar Chiro Sint-Gummarus’.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.