03 jun 2021 - 10:48
NieuwsAmper twee jaar na de aanleg bruist de ecologische tuin en vijver op de Steylaerts-site in Lier van de fauna en de flora. Bij de bouwwerken in 2018 werd bewust gekozen voor een ecologische aanpak, om zodoende de bedreigde bijen te helpen. Het resultaat is duidelijk merkbaar. De bijen vinden massaal de weg naar het verwilderde stukje groen naast de ruime showroom. Steylaerts gaat nu nog een stapje verder en gaat dit jaar ook enkele bijenkasten plaatsen.
Toen Steylaerts in 2018 van Berlaar naar Lier verhuisde, liet het bedrijf vooraan naast de parking een ecologische tuin met vijver aanleggen, om iets terug te geven aan de natuur. Al het regenwater van de site werd erin verzameld zodat het vertraagd in de bodem kan infiltreren. Voor de amfibieën werd ook een ecologisch overloopsysteem voorzien. Wie vandaag uit de auto stapt op de parking voor Steylaerts hoort meteen het gekwaak van honderden kikkers. Voor het onderhoud van de tuin doet Steylaerts een beroep op de firma Smout. Medewerkers van deze firma maaien 1 tot 2 keer per jaar enkel de contouren rond de vijver en de grasperken. Zodoende krijgen de wilde planten voldoende vrij spel. De inheemse kruiden en de lokale planten trekken massaal insecten, bijen en vlinders aan. Het oranjetipje bijvoorbeeld is verzot op de pinksterbloem die op de site groeit. Ook grotere diersoorten zoals eenden, wilde konijnen, kikkers, kwikstaartjes, reigers en andere vogelsoorten, vinden vlot de weg naar de Steylaerts-site.
Nu de impact van de ecologische tuin zo zichtbaar is, gaat Steylaerts nog een stap verder. Binnenkort worden er op het terrein enkele grote bijen kasten geplaatst. Hiervoor werd contact opgenomen met een imker die de kasten en bijen zal verzorgen. CEO Patrick Steylaerts: ‘Als bedrijf dragen we verantwoord ondernemen erg hoog in het vaandel. Daarbij willen we ook en bijdrage leveren aan het milieu. Helpen we de bijen, dan helpen we ook de natuur, de maatschappij en onze planeet’. In de tuin bloeien tal van wilde planten zoals de ratelaar en verder margrietjes, paarse en witte dovenetel en verschillende distels, die bijen en vlinders aantrekken. ‘Om de bijen, vlinders en andere insecten te beschermen, worden er geen onkruidverdelgers gebruikt’, aldus Patrick Steylaerts. Het kleurrijk resultaat van dit ecologisch beheer toont momenteel al zijn schoonheid, nu al de kruiden en de wilde bloemen in bloei komen. Dit prachtige schouwspel kent zijn hoogtepunt in juni en duurt tot in de herfst. Het ecologisch ontwerp loopt door op de oprit, die naar de parking leidt. Dara groeit een gezonde houtkant van streekeigen bomen die elk jaar wat breder wordt, met o.a. eiken, elzen, haagbeuk, meidoorn en kornoelje. Houtkanten vormen ecologische corridors, waarvan naast insecten ook vogels en andere dieren zoals konijntjes graag gebruik van maken.
Tekst: DéBé
Foto’s: Steylaerts