Stad Lier staat voor belangrijke besparingen

02 dec 2013 - 12:45

Nieuws

De meerderheidscoalitie N-VA en Open VLD heeft de meerjarenplanning voor de periode 2014-2019 voorgesteld. De komende zes jaar worden ingrijpende besparingen voorgesteld om de schuldenberg van in totaal 82 miljoen euro en het structureel exploitatietekort van 1 miljoen euro per jaar weg te werken.

‘De stadskas weer gezond maken en het huidig verlies in zes jaar tijd ombuigen tot een jaarlijks overschot van 5 miljoen euro’, is volgens burgemeester Frank Boogaerts ‘de grote uitdaging waarvoor het huidige stadsbestuur staat’. ‘We willen dit mogelijk maken zonder de rechtstreekse gemeentebelastingen, de opcentiemen en de onroerende voorheffing de komende zes jaar te verhogen’.

De stad gaat dan ook ingrijpende besparingsmaatregelen doorvoeren. Zonder tot naakte ontslagen over te gaan, wordt het personeelsbestand met 16 voltijdse equivalenten of 5 procent afgebouwd. Een aantal niet-essentiële taken wordt geschrapt of afgebouwd. Daarnaast wordt ook bespaard op de werkingskosten. Op het vlak van de investeringen is er geen ruimte voor grote prestigeprojecten.

Prioriteit gaat uit naar de fundamentele kerntaken. 5 miljoen euro wordt voorzien voor de ontsluiting van de Hoge Velden, waar op termijn een multifunctionele sporthal en voetbalvelden komen. 3,7 miljoen euro is voorzien voor de heraanleg van de Kannunik Davidlaan, de Begijnhofstraat, de Bles, de Kalkovenstraat, de Marnixdreef, de Bist, de Leliënlei, de Spekkestraat, het Leike, Senthout en de Sluislaan. 3 miljoen euro wordt voorbehouden voor het onderhoud van wegen, waterlopen en riolering.

Voor 2,63 miljoen euro worden veilige fietspaden aangelegd langs de Aarschotsesteenweg, de Antwerpse-, Kesselse- en Putsesteenweg, de Zaat en de Veemarkt. De herinrichting en restauratie van het stadhuis – waar een toeristisch A-kantoor wordt ingeplant op de benedenverdieping – is 650.000 euro noodzakelijk. Het gemeenschapscentrum den Bril wordt verder gerestaureerd voor 600.000 euro. Voor 586.000 euro worden plannen opgesteld en studies uitgevoerd voor de toekomstige heraanleg van de wegen en de riolering in de Schilderswijk, de Slenderstraat, Zevenbergen, de Sterrenstraat, de Komeetstraat, de Maanstraat, de Schollebeekstraat, het Begijnhof, de Mijl, de Fortweg, de Volmolenstraat, de Werf en de Huibrechtstraat.

Kleinere bedragen betreffen het plaatsen van een nieuwe tribune in cultuurcentrum de Mol (325.000 euro), de uitbreiding van parking de Mol (170.000 euro) en de promotie van Lier als winkelstad (100.000 per jaar). Op Bollaar wordt een nieuw bedrijventerrein voorzien voor starters en kmo’s; aan de Ouderijstraat komt een stadsrand- en een speelbos en in het stadspark een familiale evenementenweide.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.