22 mrt 2022 - 17:11
NieuwsBurgemeester Rik Verwaest gaf toelichting over de vele fietsen die in heel de stad achter gelaten worden.
Weesfietsen staan her en der achtergelaten in de stad. Je vindt ze in fietsenstallingen, op de stoep, tegen een boom of hekwerk. Een groot aantal weesfietsen in het straatbeeld zorgt voor overlast en hinder. Ze ontsieren de omgeving, staan in de weg voor voetgangers en hinderen de toegankelijkheid. Ze benemen onnodig ruimte in fietsenstallingen waardoor andere fietsers hun fiets niet meer kunnen parkeren.
De verwerkingscapaciteit bij de politie is dat de fietsen drie maanden bij hen gestald zijn. De eigenaar moet immers de kans krijgen hem op te halen.De goede fietsen worden door stad Lier geveild en de knarren worden tot schroot herleid.
De stad en de politie organiseren regelmatig acties om weesfietsen te verwijderen. Op de openbare weg of in een openbare fietsenstalling horen immers enkel ‘rijklare’ en frequent gebruikte fietsen. Ook inwoners kunnen melding maken van een weesfiets, dit kan makkelijk online via www.lier.be/weesfiets-melden. De stad onderzoekt dan of het effectief om een weesfiets gaat door deze te labelen. Indien dit het geval is, wordt de weesfiets enkele weken later opgehaald.
Hoofdinspecteur Annemie Dellafaille, de gegraveerde fietsen worden door de politie nagekeken en de eigenaar zal in kennis gebracht worden.
Studenten, gebruiken hun fiets om te pendelen van het ‘station tot aan de school’ en vergeten wel eens, als ze afgestudeerd zijn hun fiets mee naar huis te nemen.
Als er geen aangifte is gebeurd van de fiets op het politiekantoor, kan men niet weten of hij gestolen is.
Magalie Derboven laat de fietsen fotograferen en op de website plaatsen.
‘Grote fietsknip’
Vanaf eind maart organiseren stad en politie Lier samen de ‘Grote fietsknip’. Bij deze actie gaat de focus naar de binnenstad en een aantal andere punten zoals Van Boeckellaan, de fietsenstallingen aan jeugdcentrum Moevement en sporthal De Komeet, de Veemarkt en Guldensporenlaan. Indien er na deze actie nog voldoende capaciteit is, volgt er – op vraag van de NMBS – een actie aan het station. Indien niet, verschuift deze actie naar eind september/begin oktober.
Eind maart start de ‘Grote fietsknip’ met het labelen en registreren van alle fietsen op het openbaar domein die niet rijklaar zijn (platte banden, zonder ketting, zonder of kapot zadel, …). Werd je fiets gelabeld? Geen zorgen, verwijder het label, maak je fiets weer rijklaar en blijf vooral fietsen. De fiets is immers hét vervoermiddel voor verplaatsingen in onze stad.
Gelabelde fietsen die twee weken later, vanaf dinsdag 19 april, niet verplaatst of rijklaar zijn gemaakt, halen we op. Indien er gegraveerde fietsen bij zijn, zal de politie dit nakijken en de eigenaars contacteren. Niet-gegraveerde opgehaalde fietsen die nog bruikbaar zijn, worden gepubliceerd op www.gevondenfietsen.be. Eigenaars kunnen zich melden bij de politie.
Tekst RM
Foto’s: Luc Peeters