22 feb 2014 - 17:21
NieuwsVoor de toekenning van de sportpersprijs trachten de leden van de Lierse Persbond telkens te focussen op een verdienstelijke sportfiguur of sportvereniging die niet voorkomt op de immer lange lijst van sportkampioenen. Zodoende viel de keuze ditmaal op de Koninklijke Soleo, de Scheidsrechters Overeenkomst voor Lier en Omgeving. De vereniging vierde het voorbije jaar het 75-jarig bestaan en heeft zich al die jaren vol ijver en toewijding ingezet voor de rekrutering, de opleiding en de begeleiding van voetbalscheidsrechters.
Soleo werd opgericht in 1938. Van bij de start stonden het bevorderen van de vriendschapsbanden tussen de leden, het rekruteren en opleiden van nieuwe voetbalscheidsrechters, het informeren van de leden over nieuwe spelregels, het uitwisselen van ervaringen en het organiseren van bijeenkomsten, uitstappen en andere activiteiten van ontspannende aard, centraal.
De leuze ‘Arbitrage is onze passie’ illustreert duidelijk dat vriendschap en professionele ingesteldheid hand in hand gaan. Nadat de vereniging in 1988 bij de viering van het 50-jarig bestaan de titel van Koninklijke verwierf, werd het jubileumjaar 2013 ingezet met een feestelijke receptie in aanwezigheid van François De Keersmaecker, voorzitter van de KBVB.
Midden april werden Steven Martens (secretaris-generaal van de KBVB) en Kris Bellon (Referee Department Manager) uitgenodigd als gastsprekers om de rol en de plaats van de scheidsrechter in het voetbalgebeuren toe te lichten. Het tweejaarlijkse scheidsrechterstornooi werd op zondag 19 mei opgewaardeerd tot een internationaal Pinkstertornooi met allure. Het feestjaar, waarin ook een nieuw logo en een jubileummagazine werden voorgesteld, werd afgesloten met een galafeest en een speciale editie van de jaarlijkse algemene quiz.
Met het jubileumjaar als referentiepunt, wordt de sportpersprijs voor 2013 toegekend als blijk van waardering voor de jarenlange voorbeeldige inzet ten bate van de voetbalsport. Zonder scheidsrechters zijn voetbalwedstrijden niet mogelijk. Referees moeten vaak in moeilijke omstandigheden hun opdracht tot een goed einde brengen en maken geregeld het voorwerp uit van kritiek. Ook hiervoor verdienen ze een aanmoedigingsprijs.