05 dec 2021 - 15:58
NieuwsTijdens de jongste gemeenteraad diende raadslid Marcel Taelman (Hart voor de Burger) een interpellatie in betreffende de problematiek van de spooroverweg op Lisp. Zijn vraag betrof in ondergeschikte orde eveneens de al jaren voorziene heraanleg van de stationsomgeving en de 2de spoorontsluiting. Schepen Bert Wollants zorgde voor de nodige toelichtingen.
Voor zijn interpellatie had Marcel Taelman chronologisch enkele belangrijke momenten op gepolijst. Zo werd in 2009-2010 aangekondigd dat het personen- en goederenvervoer per trein in Lier vanaf 2018-2020 ondergronds zou verlopen. In 2012 werd in De Mol een infovergadering gehouden, waarbij de toenmalige plannen uitvoerig werden voorgesteld. De heraanleg van de stationsomgeving vormt sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw een weerkerend gespreksonderwerp. In 1991 zou voor de heraanleg zelfs een wedstrijd worden uitgeschreven. In 1999 keurde de gemeenteraad de aanstelling van een ontwerper goed, waarna in de begroting van 2000 en 2001 bedragen voor studiewerk werden voorzien.
Schepen Bert Wollants bevestigde dat toenmalig minister Dirk Van Mechelen in 2009 het plan lanceerde om het treinverkeer (personen en goederen) in Lier ondergronds of in een open sleuf te laten rijden. Daarop volgde een reeks onderzoeken in het kader van het Milieu Effecten Rapport (MER). Gelet op de negatieve effecten voor de bewoners, gaf de Vlaamse overheid in juni 2013 de piste van de ondergrondse spoorlijnen op. Voor de spooroverweg van Lisp is dringend een oplossing nodig. Zeker nu de slagbomen tijdens de spits ruim 40 minuten per uur naar beneden gaan en het treinverkeer de volgende jaren beslist nog zal toenemen. Infrabel heeft dan ook opdracht gegeven om haalbare alternatieven te onderzoeken. Verschillende mogelijkheden (een brug, een tunnel, een onderdoorgang voor voetgangers en fietsers) worden overwogen. Een perfecte oplossing is verre van een evidentie, gelet op de beperkte ruimte, de korte afstand tot de omleidingsvaart en het drukke fietsverkeer. De studie zal ongetwijfeld geruime tijd in beslag nemen en dan volgt nog het kostenplaatje.
Tekst: DéBé
Foto: RM