Site met een geschiedenis (2)

24 jun 2016 - 12:25

Nieuws

De bedrijfssite binnen de driehoek Aarschotsesteenweg, Schollebeekstraat, Netekanaal, heeft uiteraard een eigen geschiedenis. Eeuwenlang maakte de zone deel uit van de ruime agrarische omgeving, met akkers en weilanden. Twee ingrepen zorgden de voorbije decennia voor een opvallende wijziging van het uitzicht en de invulling van de site. Op de eerste plaats het uitgraven van het Netekanaal tussen 1949 en 1952 en vervolgens het aanleggen van de Ring rond de stad in de periode 1972-1976.

AARSCHOTSESTEENWEG

Reeds in de 15de eeuw bestond er een invalsweg vanuit de richting Aarschot naar de stad Lier. In 1837 werd deze weg naar toenmalige normen ‘gefatsoeneerd’. Bij het begin van de 19de eeuw was het landbouwgebied langsheen de Aarschotsesteenweg, die als één rechte lijn tot aan de Leuvensepoort liep, nagenoeg onbewoond. De volgende jaren nam de lintbebouwing langs de invalsweg zienderogen toe. Toen het Netekanaal tussen 1949 en 1952 werd aangelegd, werd de Aarschotsesteenweg in twee delen gesplitst. Met de aanleg van de Ring in de periode 1972-1976 werd de steenweg zelfs in drie gedeeld. Zo wijzigde de oorspronkelijke benaming in de Paul Krügerstraat (binnen de Ring), Posthoornstraat (tussen de Ring en het kanaal) en Schollebeekstraat (ten Oosten van het kanaal). Na het in gebruik nemen van het Netekanaal in 1952, kwamen vanaf 1960 nijverheidszones tot ontwikkeling langs de Oostelijke kanaaloever. Dit was het geval aan de Marnixdreef (Partek Ergon), de Berlaarsesteenweg (Bouwmaterialen Van den Broeck) en de Schollebeekstraat.

 NV SCHOENFABRIEKEN PRIMUS VAN DER WEE

Hier werden met het oog op de eerste industriële vestiging op 23 december 1963 de bestaande gronden door de NV Primus Schoenfabrieken Van der Wee-Planckaert aangekocht van de Commissie van Openbare Onderstand (COO) van Lier. De akte van aankoop werd verleden voor notaris Jean-Louis de Strycker in Lier. De Schoenfabrieken Primus Van der Wee gingen op 1 januari 1924 op initiatief van Jos Van der Wee (1894-1960) van start in de voormalige schoenfabriek van T. Frederickx in de Predikherenlaan, met zijingang langs de Abtsherbergstraat. De gebouwen vormen vandaag de thuis van toneelgezelschap ‘De Schoolbond’. De Schoenfabrieken Primus Van der Wee leverden schoenen aan de detailhandel in dorpen en kleinere steden, kenden een voorspoedige ontwikkeling en overleefden twee wereldoorlogen. Nadat het familiebedrijf in 1950 werd omgevormd tot NV, was uitbreiding noodzakelijk maar ter plaatse praktisch niet mogelijk. Zodoende werd op de bedrijfssite aan de Schollebeekstraat een gans nieuwe vestiging uitgebouwd, met o.m. een conciërgewoning op palen als blikvanger. Eén van de meest bekende werknemers van de schoenfabriek was ongetwijfeld Jan ‘Caje’ Ceulemans, die bij aanvang van zijn profloopbaan bij K. Lierse S.K. in 1974 als 17-jarige enige tijd in de fabriek werkte. Na de vele ‘ups’ volgden na verloop van tijd de onvermijdelijke ‘downs’, die uiteindelijk hebben geleid tot het faillissement in 1975.

 COCA COLA

Nog voor het einde van hetzelfde jaar werden de gronden en gebouwen aangekocht door Emile Van Milders uit Geel, om er na de nodige aanpassingswerken w.o. de bouw van een grote hal een bottelarij en regionaal distributiecentrum van Coca Cola te vestigen. De aankoop betrof eveneens een beperkt perceel dat op 6 september 1965 door de Schoenfabrieken Van der Wee in erfpacht werd gegeven aan de NV ‘Verenigde Energiebedrijven van het Scheldeland’ (EBES), voor de oprichting van een trasformatiecabine met een vermogen van 15.000 volt. Emile Van Milders stamde net als zijn broer Jean, van 1988 tot 1998 voorzitter van AA Gent, van een vermaarde Kempense brouwersfamilie. Terwijl Jean zich bekommerde om de brouwerij, werd Emile de exclusieve bottelaar en concessiehouder van Coca Cola in België en opende hij depots in verschillende steden w.o. Lier. Tijdens deze periode reden tankwagens van de Suikerraffinaderij in Tienen geregeld af en aan, waarna de vloeibare suikers in grote citernen werden opgeslagen om verder verwerkt en uitgevoerd te worden. Na verloop van tijd oriënteerden de gebroeders Van Milders zich steeds meer naar de uitbouw van het netwerk van wegrestaurants ‘Carestel’, hotels (‘Holiday Inn’), rusthuizen en voeding (‘Hot Cuisine’). Hiervoor verkocht Emile zijn Coca Cola-belangen en werd de bedrijvigheid in Lier stopgezet. Bij Coca Cola volgde een reorganisatie en werden de activiteiten vanuit Lier overgeheveld naar Wilrijk, waar sinds 1989 ijverig verder gebotteld wordt.

 NV CARTONNAGES DONCKERS

Na de aftocht van Coca Cola bleven de bedrijfsgebouwen enkele jaren leegstaan en deden allerlei geruchten de ronde in verband met een nieuwe invulling als o.m. dancing of supermarkt. Uiteindelijk werden de leegstaande gebouwen en gronden in 1994 aangekocht door de NV Cartonnages Donckers. Deze waren op 30 april 1960 als specialist in het ontwerpen en produceren van allerhande verpakkingen in papier en karton o.m. voor bakkerijen en frituren, van start gegaan aan de Mechelsesteenweg in Lier. Toen ook hier uitbreiding in deze omgeving niet mogelijk leek en belangrijke investeringen op het vlak van infrastructuur en veiligheid noodzakelijk waren, werd de voorkeur gegeven aan een nieuwe vestiging op de bedrijfssite aan de Schollebeekstraat. Nadat Industriebouw Willy Naessens hier nieuwe bedrijfsgebouwen had opgetrokken, kon in 1995 en tot op heden een nieuwe start genomen worden.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.