Sint-ursula-instituut introduceert laptops

19 sep 2016 - 13:18

Nieuws

Aan het begin van het nieuwe schooljaar is het Sint-Ursula-Instituut in Lier van start gegaan met een totaal nieuw ICT-concept. Alle leerlingen van het 4de jaar leasen vanaf nu een laptop van de school, die ze zowel op school als thuis kunnen gebruiken. Samen met de ouders gaat de school zodoende de uitdaging aan om nog meer in te spelen op de veranderende ICT-uitdagingen in de samenleving. De leerlingen krijgen de kans om zich hier zonder limieten verder te ontwikkelen.

Aan het hele laptop-verhaal gaat een lange weg vooraf van uitgebreide denkoefeningen, overleg met de ouders en de leerkrachten, studiebezoeken bij scholen die dit pad reeds waren ingeslagen en een uitgebreide prospectie bij firma’s die mee in het verhaal willens tappen. De school ging voorzeker niet over één nacht ijs en wil met deze nieuwe visie op het geïntegreerde ICT-onderwijs meerdere stappen vooruit zetten.

Het Sint-Ursula-Instituut Lier is bekend om zijn degelijk handelsonderwijs. Het wil op dit vlak verder innovatief voorop lopen. In heel veel leerplannen komen ICT-toepassingen uitgebreid aan bod, zoals het gebruik van programma’s als Word en Excel, maar ook toegepaste boekhoudsoftware of eerder desktop-publishing zoals Photoshop en Indesign. Reeds jaren investeerde de school in haar computerpark. Leerplannen evolueren nog steeds en de geïntegreerde aanpak tussen leerstof en ICT-toepassingen worden steeds groter. Daarom wil de school een belangrijke vernieuwende stap zetten, in functie van een optimale opleiding van de leerlingen.

Omdat een school dit niet meer alleen kan dragen stappen de ouders van de leerlingen nu mee in het verhaal en leasen ze voor hun kinderen een laptop. De school investeert in de specifieke en vaak dure software voor de leerlingen, in ondersteunende hardware zoals grote schermen en in de opleiding van haar leerkrachten. Deze samenwerking leidt ongetwijfeld tot een win-win situatie, omdat de leerlingen nu ook thuis over een laptop kunnen beschikken met een ideale configuratie en aangepaste software.

Om dit alles te realiseren ging de school in zee met de gespecialiseerde firma Signpost, die ruime ervaring heeft en volledig is gespecialiseerd in het op maat afstemmen van ICT-ondersteuning aan scholen. Door deze samenwerking krijgen de leerlingen de beschikking over een business-laptop met de juiste specificaties voor hun opleiding. In de leaseovereenkomst is een volledig onderhoudscontract inbegrepen. Herstellingen gebeuren binnen de 48 uur, waarbij telkens een vervang-laptop wordt voorzien. Gedurende de volgende schooljaren zal dit laptop-verhaal verder uitgebouwd worden, zodat binnen drie jaar alle leerlingen vanaf het 4de jaar over een laptop zullen beschikken.

Foto: SU

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.