Sint-gummarustocht naar emblem

11 sep 2014 - 10:59

Nieuws

Vroeger bestond in Lier de traditie van de processie van het Eerste Licht. In de nacht van 10 op 11 oktober werd in groep te voet naar de Sint-Gummaruskapel in Emblem gestapt. In de kapel werd om klokslag middernacht een kaars aangestoken, wat leidde tot de naam de processie van het Eerste Licht. Naast een eenmalig initiatief in de jaren ’90, ondernamen nog slechts een drietal moedige Lierenaars de tocht ieder jaar volgens de oude traditie. Vanuit de voorbereidingen op de Sint-Gummarusfeesten 2014-2015 werd de oude traditie in 2013 terug opgenomen door de Broederschap van Sint-Gummarus.

Zo ontstond de Sint-Gummarustocht die plaats heeft op de tweede vrijdag van september. Voor de tweede tocht wordt nu vrijdag 12 september om 19 uur verzameld op het Kardinaal Mercierplein. In Emblem volgt een kort moment aan de kapel waarbij het verhaal van het wonder van de bron wordt voorgelezen en de deelnemers de kapel kunnen bezoeken. Na de tocht is een natje en een droogje voorzien in de lokalen van Chiro Fonske. Terugkeren naar de Grote Markt in Lier kan aan boord van een pendelbus die van 21.30 tot 23 uur ieder halfuur vertrekt vanuit het Emblem.

Iedereen is welkom om aan de Sint-Gummarustocht deel te nemen. Met de opening van de Gummarusfeesten kon op 31 augustus zoals voorzien het Sinte-Goemmerdeurgangske tussen het Kardinaal Mercierplein en de Gasthuisvest omwille van het slechte weer niet ingehuldigd worden. De inhuldiging zal nu plaats hebben omstreeks 18.50 uur, net voor de start van de Sint-Gummarustocht. Daarbij zal een naamplaatje onthuld worden.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.