27 okt 2022 - 11:10
NieuwsNu de Sint-Gummarusprocessie en de kerkelijke plechtigheden rond de figuur van de Lierse stadspatroon achter de rug zijn, kan de focus opnieuw voluit gericht worden op de restauratie van de collegiale Sint-Gummaruskerk. De gigantische operatie zal in functie van de meerjarenpremieovereenkomst met de Vlaamse regering over verschillende fasen en jaren (tot in 2029) gespreid worden. Tekst en uitleg bij de huidige en toekomstige situatie kregen we van Nicole Claes, coördinator van Toerisme Pastoraal.
Voor alle duidelijkheid de kerk zal de komende jaren niet hermetisch voor het publiek afgesloten worden. Tot het einde van oktober zal de kerk op donderdag, zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 17 uur, open zijn en zijn rondleidingen mogelijk. Zondag 13 november heeft in de kerk de traditionele Sint-Hubertusviering plaats. Daarop volgt de wintersluiting tot einde maart 2023. Tijdens deze periode zal de kerk de tweede zondag van de maand van 14 tot 16 uur open zijn voor vrij bezoek en rondleidingen rond een thema. De rondleidingen starten om 14 uur aan de balie. In samenwerking met de Podiumacademie staan telkens om 15 uur orgelbespelingen en muzikale uitvoeringen op het programma. Van 1 april 2023 tot aan de erfgoeddag van 23 april 2023, wordt de kerk op donderdag, zaterdag en zondag opengesteld. Vanaf de start van de werken in mei 2023 tot in 2024 kan het publiek de restauratiewerken op de voet volgen via een ‘kijkdoos’ in het portaal van de kerk.
Het petrografisch en bouwpathologisch onderzoek van de buitenzijde zijn reeds achter de rug. Dit is eveneens het geval voor het archeologisch vooronderzoek en de materiaaltechnische onderzoeken van het interieur. De volgende fase (2023-2024) betreft het plaatsen van verwarming op basis van ventilo-convectoren die een constante temperatuur en luchtvochtigheidsgraad waarborgen, ventilatie, elektriciteit, verlichting, sanitair en beveiliging. Tijdens deze fase wordt ook de hele kerk vrij gemaakt, grondig geïnventariseerd en worden de vele waardevolle kunstschatten (schilderijen, vaandels, beelden, meubilair …) veilig opgeborgen. Van 2024 tot 2026 wordt de Oostzijde van het kerkgebouw aangepakt. Daartoe behoren de dwarsbeuk, het koor, de koorgang en de kapellen (interieur), de gevels en de daken (buitenzijde). Tussen de Oost- en de Westzijde komt een grote stofwand.
Deze fase omvat o.m. het herstellen van natuursteen en metselwerk , het restaureren van de polychromie op bepaalde plaatsen en andere ingrepen. Ook het vast meubilair en de cultuurgoederen krijgen een conserverende behandeling. Van 2026 tot 2029 volgt de restauratie van de Westzijde van het kerkgebouw met het centrale schip en de zijbeuken. Aan de buitenzijde worden de zolders en de daken onder handen genomen. In een laatste fase volgt de publieksontsluiting van de kerk en de restauratie van het H.-Geesthuis, dat een herbestemming krijgt. Kerkelijke plechtigheden en begrafenisdiensten zullen plaatshebben in de Sint-Pieterskapel, de Begijnhofkerk en andere Lierse kerken. Reeds in de loop van november 2022 wordt het zilveren schrijn overgebracht naar het stadsmuseum, waar het de komende twee jaar te bewonderen zal zijn.
PUBLIEKSPROGRAMMA SINT-GUMMARUSKERK
1 november 2022: start wintercyclus.
Elke tweede zondag van november 2022 tot en met maart 2023 is de Sint-Gummaruskerk open voor bezoek van 14 tot 16 uur.
Vrij bezoek is mogelijk, bezoekers kunnen ook aansluiten bij een gratis instaprondleiding met gids, start om 14 uur aan de balie. Om 15 uur optreden van de leerlingen van de Podiumacademie.
1 april 2023 tot 22 april 2023: de Sint-Gummaruskerk is open van 14 tot 17 uur op donderdag, zaterdag en zondag.
Erfgoeddag 23 april 2023: de kerk is open van 10 tot 17 uur voor vrij bezoek en thematische rondleiding.
Vanaf 24 april 2023 tot april 2024 is de kerk gesloten. Bezoek is enkel mogelijk via de kijkbox.
Info over rondleidingen met stadsgids in de Sint-Gummarustoren: Visit Lier.