23 aug 2016 - 12:36
NieuwsEerstdaags start het H.-Hartziekenhuis met een grondige opfrisbeurt van de inkomhal. In functie hiervan hebben het ziekenhuis, het Lierse OCMW en de congregatie van de Gasthuiszusters-Augustinessen van Lier de koppen bij elkaar gestoken om een nieuwe en respectvolle plaats te vinden voor het schilderij ‘De Wijze en de Dwaze Maagden’. Het schilderij siert de hal van het ziekenhuis al vele jaren en maakt deel uit van het gezamenlijke erfgoed van de congregatie, het ziekenhuis en het OCMW.
Algemeen directeur ad interim Dr. Boudewijn Michielsen: ‘Door de werken aan de inkomhal en de vele infrastructuurwerken die de komende jaren zullen volgen in en riond het ziekenhuis, nemen we noodgedwongen afscheid van het schilderij. Samen met de congregatie ne het OCMW vonden we ene passend eopliossing voor het schilderij’.
Zuster Lief Van Hoof van de congregatie heeft het schilderij altijd in het ziekenhuis weten hangen. Ze begrijpt dat een schilderij van dit formaat niet zomaar een nieuwe plaats kan krijgen en ze wil niet dat het schade ondervindt van de geplande bouwwerken. Het was wel belangrijk dat het schilderij in Lier zou blijven. Daarom werd de kerkfabriek van St.-Gummarus aangesproken.
Ook OCMW-voorzitter Marleen Vanderpoorten is tevreden met de oplossing. ‘Ik vond het meteen een mooi idee om het schilderij een plaats te geven in de St.-Gummaruskerk. In deze omgeving kan het waardevolle werk voortaan door Lierenaars en toeristen naar waarde worden geschat’.
De filosofie en de waarde die het H.-Hartziekenhuis uitdraagt – met name ‘een hart voor zorg’ – blijven uiteraard ongewijzigd. Volgens Dr. Boudewijn Michielsen wordt de infrastructuur gemoderniseerd, maar blijft de dagelijkse toewijding en de beste zorg voor de patiënten dezelfde.
Het schilderij ‘De Wijze en de Dwaze Maagden’ werd in 1668 geschilderd door G. Van Stevens en verwijst naar een parabel uit de Bijbel waarin tien bruidsmeisjes de komst van ene bruidegom afwachten. Alle tien hebben een olielamp meegenomen, maar in tegenstelling tot de wijze maagden hebben de dwaze geen olie bij zich. Het gevolg is dat bij aankomst van de bruidegom, midden in de nacht, de dwaze maagden geen licht kunnen ontsteken en zo de bruiloft mislopen.