Restauratiepremie voor de pastorij van het Lierse begijnhof

18 mei 2020 - 18:50

Nieuws

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent een restauratiepremie toe aan de pastorij van het Lierse begijnhof. De minister ‘is blij dat de pastorij wordt gerestaureerd en opnieuw bewoond. Dankzij de verkoop van dit monument kan de kerkfabriek met de opbrengst investeren in haar ander erfgoed’.

Zowel de buitenkant als het interieur van de pastorij worden gerestaureerd. Nadat het monument is opgeknapt wordt het gebruikt als woning. De kerkfabriek verkocht in 2018 de pastorie om de opbrengst te investeren in ander vastgoed. Voor het begijnhof van Lier kende voormalig minister Geert Bourgeois in 2018 al een premie van 12.925.376, 80 euro toe voor de restauratie. De restauratiewerken worden gespreid over vijf jaar. Het begijnhof is samen met het stadhuis, het belfort en de Sint-Gummaruskerk één van de belangrijkste monumenten van de stad Lier. Het weerspiegelt de religieuze, politieke, sociale en economisch evolutie van Lier en is getuige van de ontwikkeling van de stad.

Het begijnhof ontstond in de eerste helft van de 13de eeuw. Een aantal ongehuwde vrouwen en weduwen ging spontaan buiten de eerste omwalling wonen. Er was een zelfbestuur onder leiding van een grootjuffrouw. In 1258 kregen de begijnen de toelating om over een eigen kerk en pastoor te beschikken. Zo groeide het begijnhof. Het is een typisch 13de eeuws stratenbegijnhof met 11 straten en 162 huisjes. Centraal staat de Sint-Margaritakerk uit de 17de-18de eeuw. Het begijnhof werd in 1966 beschermd als monument en als landschap omwille van de artistieke en esthetische waarde. In 1998 werd het beschermd als UNESCO-werelderfgoed.

Tekst: DéBé

Foto: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.