Restauratiepremie van 2.778.216 euro voor 12 begijnhofwoningen

17 jun 2022 - 14:34

Nieuws

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele heeft nu ook een premie van 2.778.216,80 euro toegekend voor de restauratie van 12 woningen in het begijnhof. 5 woningen zijn gelegen in de Sint-Margarethastraat, 3 in de Symforosastraat en 4 aan het Oud Kerkhof. De gevels, daken en historische interieurs worden gerestaureerd en het wooncomfort in de woningen aangepast aan de hedendaagse normen van hygiëne, veiligheid en energieverbruik.

De restauratie maakt deel uit van een meerjarenplanning. Zo kende de Vlaamse regering in 2018 een premie van 12.925.376,80 euro toe voor de restauratie van het begijnhof, gespreid over 5 jaar. Voorafgaand aan de restauratiewerken werd een beheersplan voor het begijnhof opgemaakt, waarin een visie op het erfgoedbeheer van het domein is opgenomen voor de komende 20 jaar. In totaal worden 45 woningen en het openbaar domein gerestaureerd. In de kapel en in het Convent komen tentoonstellingsruimtes en een ruimte voor verenigingen die een binding hebben met het begijnhof.

Het begijnhof van Lier werd in 1966 beschermd als monument en als landschap, omwille van de artistieke en esthetische waarde. Het is samen met het stadhuis, het belfort en de Sint-Gummaruskerk één van de belangrijkste monumenten van de stad. Het weerspiegelt de religieuze, politieke, sociale en economische evolutie van Lier en is getuige van de ontwikkeling van de stad. In 1988 werd het erkend als Unesco-Werelderfgoed. Vandaag vormt het een oase van rust in het hart van de stad. Het begijnhof ontstond in de eerste helft van de 13de eeuw. Een aantal ongehuwde vrouwen en weduwen ging hier buiten de eerste omwalling samenwonen. Er was een zelfbestuur onder leiding van een grootjuffrouw. In 1258 kregen de begijnen de toelating om over een eigen pastoor en kerk te beschikken. Zo groeide een typisch 13de eeuws stratenbegijnhof met 11 straten en 162 huisjes. Centraal bevindt zich de Sint-Margarethakerk, die dateert uit de 17de-18de eeuw. Het begijnhof van Lier heeft een Kalvarieberg, een convent en een infirmerie, die later een meisjesweeshuis werd. Het laatste Lierse begijntje stierf in 1994. Tal van kunstenaars vonden inspiratie in het begijnhof. Dit geldt voorzeker voor Felix Timmermans. Hij lanceerde de bijnaam ‘d’amandelboon van Lier’. Zijn novelle ‘De zeer schone uren van Juffrouw Symforosa, begijntjen’ speelt zich grotendeels in het begijnhof af.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.