14 sep 2023 - 21:22
NieuwsOp 21 augustus hebben we gemeld dat Vlaams minister van erfgoed Matthias Diependaele een voorschot van 2,6 miljoen euro heeft toegekend voor de verdere restauratie van de Sint-Gummarussite. Ondertussen heeft de stad dit bedrag ontvangen. Het wordt aangewend voor de derde fase va de restauratie van het exterieur en het interieur van de westzijde van de Sint-Gummaruskerk, inclusief de toren. De werken zullen starten eind 2026, na de jaarlijkse Sint-Gummarusprocessie.
De restauratiewerken bevinden zich momenteel in de tweede fase, waarin werd gestart met de implementatie van technieken in de hele kerk. Ook de volledige oostzijde van de kerk wordt onder handen genomen. De gevels worden gerestaureerd, het baksteenmetselwerk, het natuursteenmetselwerk en –sculptuurwerk van de gevels worden hersteld en vervangen waar nodig. Deze werken werden eind april 2023 aangevat onder leiding van Steenmeijer Architecten. Zowel de restauratie aan het exterieur als het interieur wordt uitgevoerd door de tijdelijke maatschappij Monument Vanderkerckhove nv – Monument Goedleven nv – Altritempi nv. De glas-in-lood ramen worden gerestaureerd door Atelier Mestdagh bvba en Monument Vandekerckhove nv. De werken van deze fase duren ongeveer tweeënhalf jaar. In de aanloop naar de restauratie werden alle waardevolle erfgoedobjecten afgeschermd of verplaatst naar een tijdelijk depot in het hoogkoor. Sommige objecten moesten voor hun verplaatsing naar het depot een noodzakelijke behandeling en/of noodfixatie ondergaan.
De topstukken worden gedurende de duur van de werken bewaard in een extern klimatologisch gestuurd depot. Op dit moment is men bezig met het zorgvuldig uithalen en stockeren van de natuurstenen vloer. Hierna zal een uitgebreid archeologisch vooronderzoek plaatsvinden. In het voorjaar van 2024 wordt opnieuw een open wervendag georganiseerd om de werken van dichtbij te bekijken. In 2026 zal de oostzijde van de kerk terug open zijn voor het publiek. Daarna start de derde fase met de werken aan zowel het interieur als het exterieur van de westzijde. Wie de werken van dichtbij wil bezichtigen, kan dit doen via de kijkdoos aan de westelijke ingang van de kerk. Een tentoonstelling geeft uitleg over de bouw van de kerk en over de voormalige en huidige renovatiewerken. Informatie is eveneens beschikbaar over de Brabantse gotiek, de Sint-Gummarustoren en de verering van de Heilige Gummarus. De kijkdoos is elke weekdag toegankelijk van 9 tot 16 uur; in het weekend van 10 tot 16 uur. Zondag 17 september is onder leiding van een stadsgids een bezoek aan de Sint-Gummarussite mogelijk. Hiervoor moet gereserveerd worden via www.visitlier.be.
Tekst DéBé
Foto Luc Peeters