Renovatie voor huisjes st.-annagodshuis

29 mei 2013 - 17:27

Nieuws

Het OCMW renoveert momenteel de 27 huisjes van het Sint-Annagodshuis in de Begijnhofstraat. Tegen de zomer van volgend jaar moeten de werkzaamheden voltooid zijn. In het totaal betreft het een investering van 2,9 miljoen euro. Een belangrijk deel wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en de provincie.

De stad Lier telde in het verleden tal van godshuizen. Ze verleenden een onderkomen aan bejaarden, zieken en behoeftigen. De 27 woningen die gerenoveerd worden, maken deel uit van de site van het Sint-Anna- en Joachim-, het Sint-Beatrix- en Barbaragodshuis. Het Sint-Anna- en Joachimgodshuis (1588) was aanvankelijk gevestigd in de Kluizestraat. In 1613 werd het overgebracht naar de Begijnhofstraat. Het Sint-Beatrixgodshuis (1848) bevond zich iets verder in de Begijnhofstraat. Omstreeks 1863 fuseerden beide godshuizen. Na de overbrenging van het Sint-Barbaragodshuis in 1870 vanuit de Rechtestraat, kreeg het verzamelde godshuis zijn huidige naam.

Tijdens de jaren ’60 omvatte het godshuis 46 huisjes met een keuken, zit- en slaapgelegenheid in één ruimte, een verblijf voor 3 zusters, ene ziekenzaal met 7 bedden en een kapel. Later werd het aantal woningen teruggebracht tot 27. Enkele woningen worden nu wat ruimer gemaakt, zodat nog 24 huisjes voor 1 en 2 personen overblijven. Vanaf mei 2014 worden ze vooral voor oudere mensen op de sociale verhuurmarkt gebracht. Tijdens de operatie renovatie blijven alleen de buitenmuren en de daken overeind. Alle woningen worden op een meer efficiënte manier ingericht en zullen zodoende meer ruimte en comfort bieden. De twee kamers die aan de straatzijde gelegen zijn tegenover het museum van het Centrum voor Lierse Textiele Kunsten worden omgebouwd tot vergaderzaal en tot sanitair voor het centrum. Ook het centrale binnenplein wordt heraangelegd.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.