‘recht en vrijheid’ focust op ‘kinderen van de oorlog’

13 okt 2022 - 09:31

Nieuws

‘Recht & Vrijheid’ organiseerde in cultuurcentrum Den Bril een debatavond met als thema ‘Kinderen van de Oorlog’. Nakomelingen van 3 verzetsstrijders haalden herinneringen op aan hun vader, resp. grootvader. Na een pakkend muzikaal intermezzo door de Oekraïense zangeres en vluchtelinge Anna Hodorovskaya, pakten 2 vluchtelingen uit met hun wedervaren voor een moderne oorlog.

Filosoof Thomas Baum, directeur van de Dossinkazerne in Mechelen, verzorgde de inleiding. ‘Oorlogsrecht is het recht van de sterkste. Oorlog is in feite de voortzetting van de politiek, maar met andere middelen’. Hij hield dan ook een pleidooi voor pacifisme. Het panelgesprek met kinderen van verzetsstrijders van WO II, werd gemodereerd door Edith Van den Broeck, voorzitter van ‘Recht & Vrijheid’. Als eerste kwam Fabienne, de dochter van Marcel Arras, aan de beurt. Haar vader was stichter van de Witte Brigade Fidelio en uitgever van het sluikblad ‘Recht & Vrijheid’. Geregeld vergezelde ze hem naar Breendonk, waar hij onmenselijk gefolterd werd vooraleer hij naar concentratiekampen in Duitsland werd gevoerd. Bij zijn terugkeer woog hij amper nog 38 kilogram. Onder zijn impuls kwam de Ritakapel aan de stadsvest tot stand. Fabienne plant een fietstocht naar de kampen in Duitsland en de publicatie van een boek met haar ervaringen. Emilienne Verhoft riep als kleindochter herinneringen op aan haar grootvader Emiel Verhoft (1897-1945). Hij was medestichter van het Onafhankelijkheidsfront Lier, verdeler van de sluikpers en gewapende partizaan bij de Groep Draeyers. Hij werd aangehouden in 1943 en overleed in 1945 in het kamp van Bergen-Belsen. Harry De Neve verwees als zoon naar het ongelukkige wedervaren van zijn vader Leon De Neve (1925-1991). Deze was in 1941 medeoprichter van de verzetsgroep BRB en betrokken bij de aanslag op VNV-leider Staf De Clercq. Hij werd gedeporteerd naar Dachau en Ottobrun.

Als overgang naar het tweede deel zorgde Anna Hodorovskaya voor een muzikaal intermezzo. Deze 28-jarige Oekraïense zangeres uit Kiev en voormalige winnares van ‘The Voice Oekraïne’, kwam samen met haar moeder naar ons land waar ze verblijft bij een gastgezin in Berlaar-Heilkant. Recent verzorgde ze nog een concert in Kiev, waarnaar ze zo snel mogelijk wenst weer te keren. Begeleid door Robin Crauwels bracht ze het door haar geschreven lied ‘Unbreakable’, over de afschuwelijke oorlog in haar geboorteland, evenals ‘Imagine’ van John Lennon. In deel 2 beschreef Tom Van de Vel als kleinzoon van een soldaat uit WO II die in Büchenwald terecht kwam, de impact van oorlogen en de ellende die vluchtelingen meemaken. Tom is voorzitter van de vzw Mondiale Werken regio Lier, opgericht in december 2015, die zich als vrijwilligersorganisatie inzet voor het lot van vluchtelingen. Femke Van Wezel ging vervolgens in gesprek met 2 vluchtelingen van moderne oorlogen. Abdoul Basit uit Afghanistan kwam in 2015 via Teheran, Bulgarij, Servië, Hongarije en Duitsland, in Lier terecht. Hij groeide op in Kaboel, is erkend als politiek vluchteling en volgt een opleiding als maatschappelijk werker. Dawoud uit Jemen vluchtte in 2017 via Jordanië en Griekenland naar Lier. In september 2022 werd hij erkend als vluchteling. Onlangs werd hij herenigd met zijn vrouw en zijn 2 zonen van 10 en 6 jaar. Hij is een gediplomeerde IT-specialist. ‘Artist in Residence’ Erwin Geeraerts gaf tot besluit toelichting bij de werken die werden geëxposeerd in de foyer. Hij is bekend door zijn ‘Wall of Shame’ die sinds 2017 permanent tentoongesteld wordt in het Internationaal Strafhof in Den Haag. Erwin vertelde over de kindsoldaten, een eeuwenoud fenomeen. Wereldwijd zijn er naar schatting 250.000 kindsoldaten.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.