20 jul 2024 - 22:41
NieuwsHet is ondertussen ruim tien jaar geleden dat het Liers Vlaaike als plaatselijke specialiteit met een ver rijkende regionale uitstraling, in december 2013 door de Europese Commissie werd erkend als ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ (BGA). Naar aanleiding hiervan werden op initiatief van de Orde van het Liers Vlaaike al enkele opvallende initiatieven genomen. Nu wordt ook op zoek gegaan naar recepten die te maken hebben met het Liers Vlaaike of met de ingrediënten ervan.
Tot 26 augustus kunnen de recepten met bijhorende gegevens betreffende de bedenker worden toegestuurd aan protocol@lier.be of worden bezorgd bij Visit Lier in het stadhuis. Wordt het recept aanvaard door de bevoegde jury, dan ontvangt de bedenker een bon voor vijf gratis Lierse Vlaaikes. Worden er voldoende recepten ingediend, dan wordt een proeverij overwogen tijdens de ‘Week van de Smaak’ van vrijdag 1 tot en met zondag 10 november 2024. De Europese erkenning van het Liers Vlaaike gaf tien jaar na de datum al aanleiding tot enkele feestelijke momenten. Door bakker Johan Hendrickx, voorzitter en grote bezieler van de Orde van het Liers Vlaaike, werden in het stadhuis al duizenden vlaaikes uitgedeeld. Midden april 2024 werden burgemeester Rik Verwaest en Britt Fierens – kleindochter van Johan – feestelijk aangesteld als peter en meter van de Orde. De oorsprong van het Liers Vlaaike situeert zich blijkbaar in de 19de eeuw. Bakker J.B. Taeymans van bakkerij ‘De Lelie’ op de hoek van de Grote Markt en de Eikelstraat, wordt beschouwd als de uitvinder van de lekkernij. Midden oktober 2020 werd hier een toeristisch infobord aangebracht. Het Liers Vlaaike is een kruidig gebakje samengesteld op basis van kandijsiroop en vier kruiden: kaneel, koreander, nootmuskaat en kruidnagel. Om de lekkernij te bewaren en te waken over de kwaliteit ervan, wordt in 1999 de Orde van het Liers Vlaaike opgericht. Op 25 januari 2007 werd één van de oudste streekgebakjes van de provincie Antwerpen door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing al erkend als Vlaams streekproduct.
Tekst DéBé
Foto Luc Peeters