‘qualivino’ viert jubileum van eigen wijndomein in de dordogne

10 aug 2016 - 12:39

Nieuws

Wijnhandel ‘Qualivino’, www.qualivino.be gelegen aan de Antwerpsesteenweg 497 in Lier, viert een opmerkelijk jubileum. ‘Qualivino’ beschikt al ruim 20 jaar over een eigen wijndomein – ‘Château Les Donats’ – in de Franse Dordogne. Naar aanleiding van dit jubileum wordt een speciale wijn ‘100 Pur Sang’ gelanceerd. Deze intense, sappige rode wijn wordt op slechts 500 flessen getrokken en is exclusief te verkrijgen bij ‘Qualivino’.

‘QAualivino’ werd in 1953 opgericht door Albert Somers in Kasteel Fruithof in Boechout. In 1958 volgde de verhuis naar de huidige locatie aan de Antwerpsesteenweg 497 in Lier. Na een tijdje vervoegde zoon Patrick Somers het familiebedrijf. Hij genoot zijn opleiding aan de universiteit in Bordeaux. In 2010 trad met Olivier en wat later ook met Sebastien Verelst de derde generatie aan. Olivier promoveerde als bio-ingenieur en behaalde het diploma oenologie aan de universiteit van Bordeaux. Sebastien genoot een opleiding als industrieel ingenieur. Nadat hij enkele jaren actief was in de chemische sector, stapte ook hij in 2014 over naar de familiale wijnhandel. Hetzelfde jaar werden naar aanleiding van het 60-jarig jubileum de grondig vernieuwde winkel en het magazijn ingehuldigd.

In 1994 kocht Patrick Somers met ‘Château Les Donats’, een verouderd wijndomein uit het begin van de 20ste eeuw in Bergerac – in het hart van de Dordognestreek – aan. De volgende jaren werden de wijngaarden en de kelders grondig aangepakt en het domein in zijn voormalige glorie hersteld. In 2005 lanceerde ‘Château Les Donats’ zijn allereerste ‘Cuvée Prestige’, een witte wijn gemaakt van druiven van de beste percelen ‘Sémillon’ en ‘Sauvignac’ van druivelaars ouder dan 35 jaar. Om de appellatie van ‘Château Les Donats’ naar een hoger niveau te tillen, bestudeerde Olivier Verelst ter plaatse alle wijnbouwaspecten. Aansluitend werd de wijngaard grondig geherstructureerd en het rendement drastisch verhoogd.

‘Château Les Donats’ tracht zich te onderscheiden door te mikken op kleine volumes, om alzo ambachtelijke, karaktervolle wijnen te maken op basis van autochtone druivensoorten en dit met het oog voor zowel traditie, als innovatie. Olivier Verelst introduceerde nieuwe druivenvariëteiten zoals de ‘Sauvignon Gris’, ‘Muscadelle’ en ‘Malbec’, evenals duurzame wijnbouwtechnieken. Deze inspanningen resulteerden in 2011 in de speciale oplage van de ‘Cuvée l’Evolution’, die bekroond werd met de Regional Trophy van ‘Beste wijn uit Zuid-West Frankrijk’ tijdens de ‘Decanter World Wine Awards’.

‘Qaulivino’ biedt vandaag betaalbare, maar ook topwijnen uit verschillende wijnlanden uit heel de wereld en is gespecialiseerd in Franse kwaliteitswijnen. Daarnaast worden ook artisanale alcoholische dranken zoals, champagne, cava, porto en nog veel meer verkocht en geleverd in heel Vlaanderen aan particulieren, de horeca en professionelen. Geregeld worden in de winkel wijnproeverijen gehouden en wijncursussen gegeven.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.