Processie van het eerste licht

06 sep 2016 - 14:55

Nieuws

Vrijdag 9 september trekt de Processie van het Eerste Licht op initiatief van de Broederschap van Sint-Gummarus van de Sint-Gummaruskerk in Lier naar de Sint-Gummaruskapel in Emblem. De deelnemers verzamelen om 19 uur aan de Sint-Gummaruskerk. Via de Rechtestraat, de Grote Markt, de Lisperstraat en de Lispersteenweg, stappen ze richting Emblem.

In Lier gebruiken ze onder begeleiding van de politie de rijweg. Vanaf de grens met Emblem wordt verder gestapt via het voetpad. Omstreeks 20.30 uur wordt de Sint-Gummaruskapel bereikt. Na een kort bezinningsmoment ter plaatse, kan iets gedronken worden in de nabijgelegen lokalen van de chiro. Bussen brengen de deelnemers terug naar Lier. Ze vertrekken om 21.30 uur, 22 uur en 22.30 uur. Dit jaar past de processie in het kader van het Jaar van de Barmhartigheid.

Vroeger werd in de nacht van 10 op 11 oktober een voettocht gehouden naar de Sint-Gummaruskapel in Emblem. Om klokslag middernacht werd aan de kapel waar zich het wonder van de bron voltrok, een kaars aangestoken. Vandaar kom de naam ‘processie van het eerste licht’. Ook vandaag maken enkelen nog de tocht in de nacht van 10 op 11 oktober.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.