Oude gaslantaarns herinneren aan voormalige gasfabriek

05 okt 2018 - 16:35

Nieuws

De stad heeft twee oude gaslantaarns geplaatst in de Frederik Peltzerstraat ter hoogte van de voormalige gasfabriek en de stadsvesten. Ze zijn niet alleen een deel van het historisch erfgoed, ze roepen ook de herinnering op aan de verdwenen stedelijke gasfabriek.

De lantaarns lagen gestockeerd in het magazijn van de stad en het OCMW en werden helemaal opgeknapt. De kappen werden geschilderd, het glas vervangen, de kabels vernieuwd, het wapenschild hersteld en nieuwe lampen geïnstalleerd. Omdat de antieke lantaarns technisch niet meer voldoen aan de normen van de openbare verlichting, doen ze dienst aks sfeerverlichting. De timing werd afgesteld op de verlichting van de stadsvesten en worden ze tussen 22 uur en 6 uur gedoofd. Alle opknapwerken, evenals de werken voor het plaatsen en aansluiten van de oude gaslantaarns gebeurden in eigen beheer. Ze werden geplaatst met het gunstig advies van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

De oude gasfabriek werd gebouwd in 1856 als één van de eerste stedelijke gasfabrieken. Het enorme gebouw met gasketels en stookovens werd opgetrokken nabij de Lisperpoort en de afleidingsvaart. In de gasfabriek werd steenkool aan 1.000° verhit tot cokes, waarbij een brandbaar gas werd gewonnen. Het gas werd gebruikt voor de gemeentelijke gaslantaarns en was een veiliger en goedkoop alternatief voor de olielampen. Met de opkomst van de elektriciteit omstreeks 1910 verdwenen de gaslantaarns. Het stadsgas werd verder gebruikt om woningen te verwarmen. De verwarming draaide pas als men een muntje (een ‘solleke’) in de meter stak. De Lierse gasproductie stopte na de Tweede Wereldoorlog. In 2013 maakte de vervallen fabriek plaats voor een woonproject. (creatum 05/10/18)

Tekst: DéBé

Foto’s RM + Historisch

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.